Hakerski napadi

Meta hakerskih napada serveri nekoliko domaćih news portala

Sci-Tech / Flash | 22. 10. 2014. u 15:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje "BH novinari" uputilo je danas načelniku Uprave kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) Zoranu Mandiću i načelniku Sektora kriminalističke policije MUP-a Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Edinu Vranji Zahtjev za hitnom istragom u vezi s hakerskim napadima na više medijskih internet stranica i news portala u BiH.

U Zahtjevu se navodi da su posljednjih mjesec dana, po saznanjima Linije za pomoć novinarima, meta hakerskih napada bili serveri putem kojih magazin Buka, Frontal.rs, Nezavisne.com, Klix.ba, Depo.info, Federalna.ba, Federalna novinska agencija (FENA) i BN TV distribuiraju informacije.

Ti su se napadi ponavljali nekoliko dana i poprimili su razmjere organiziranog i ciljanog kršenja prava na slobodu izražavanja i sigurnog distribuiranja informacija putem interneta.

''Budući da je riječ o medijima čije su internet stranice izuzetno dobro posjećene i predstavljaju ključne izvore informacija za veliki broj građana BiH, hakerske napade tumačimo i kao novi, tehnološki sofisticiran metod pritiska na rečene medije, kako bi se zaustavio njihov rad, te nanijela šteta profesionalnom ugledu i ekonomskoj opstojnosti'' istaknuli su iz Udruženja "BH novinari".

Udruženje također podsjeća kako je početkom 2013. godine Europski Parlament usvojio Direktivu o "cyber" sigurnosti kojom su propisane mjere stvaranja balansa između "digitalne slobode i digitalne sigurnosti" te je zatraženo formiranje takozvanih CERT timova za borbu protiv "cyber" kriminala.

Iako BiH još uvijek nije članica EU, ipak se kao država obavezala da će u predpristupnom periodu implementirati pravnu stečevinu EU u oblasti informacijskih tehnologija (IT) tehnologija koja uključuje sigurnost na internetu i borbu protiv "cyber" kriminala.

Iz Udruženja ističu da od MUP-a RS-a i MUP-a FBiH očekuju da u okviru nadležnosti njihovih policijskih struktura ili posebnih jednica za visokotehnološki kriminal, poduzmu sve potrebne mjere kako bi otkrili i zakonito sankcionirali počinitelje hakerskih udara te osigurali normalne uvjete za siguran rad spomenutih medija i njihovih novinara.

''Također očekujemo da MUP RS-a i MUP FBiH obavijeste javnost o nalazima svojih istraga i identitetu počinitelja ili naručitelja hakerskih napada na medije'' priopćeno je iz Udruženja "BH novinari".

Kopirati
Drag cursor here to close