Statua

Mozilla zahvalila Sarajliji

Sci-Tech / Flash | 30. 07. 2014. u 08:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ime 20-godišnjeg Sarajlije Aleksandra Savića ispisano je na statui ispred Mozillinog ureda u San Francisku, Kalifornija, u znak zahvalnosti za doprinošenje razvoju tog web preglednika.

Savić je suradnju s Mozillom ostvario 2009. godine kada se prijavio da volontira na projektu ''Mozilla Studentski predstavnici'', a danas je njihov službeni predstavnik za Bosnu i Hercegovinu te koordinator studentskih predstavnika za Europu.

U razgovoru za Agenciju Fena kaže da je kao 16-godišnjak radio na projektu prevođenja Mozilla Firefoxa na bosanski jezik, što je, navodi, njegov najveći angažman za taj pretraživač, ali ujedno i angažman na koji je najviše ponosan.
Kao srednjoškolac obišao je mnogo Mozillinih događaja po Balkanu i Europi, družio se s Mozillinim predstavnicima i volonterima u Skopju, Ljubljani, Sofiji, Berlinu i drugim gradovima, a sada kaže, zahvaljujući svojoj upornosti i ljubavi prema informatičkim tehnologijama ima isti status službenog predstavnika kao i uposlenici Mozille, iako je volonterski.

Ima pristup novim tehnologijama, pilot-projektima, testnim uređajima kao i mogućnost praćenja bitnih sastanaka koji su nerijetko zatvoreni za medije i širu javnost, gdje se razmatraju mogućnosti za nastavak realiziranja Mozilline misije.

Savić kaže da osim s Mozillom surađuje i s određenim brojem bh. ali i drugih inostranih firmi i organizacija gdje dijeli svoje znanje i iskustvo da bi pomogao.
''Surađujem s Kolektivom, britanskom kompanijom OneSixty, češkom kompanijom GeoTEST te s mnogim drugima čija lista se svakog dana proširuje'', rekao je Savić.

Pored tog profesionalnog dijela, navodi da se bavi i startup scenom u zemlji i regiji.
''Na toj sceni konzultiram mlade startupe o tome kako da naprave kvalitetne minimalne proizvode koje bi mogli prodavati, poznatiji kao MVP, te naravno o tehničkim aspektima razvoja same ideje kroz trenutno dostupne'', dodao je Savić.
Vezano za položaj mladih i preporuku kako uspjeti on je kazao da se moraju aktivirati i sami raditi na ostvarenju ciljeva.

''Svoj položaj u društvu ne zamišljam ja ga stvaram. Maksimalno se trudim da pomognem okolini i da dosegnem svoje ciljeve'', naglasio je.

Mladim ljudima je poručio da iskoriste tehnologije koje nosi moderno doba.

''BiH je mala zemlja, a uz pomoć tehnologije cijeli svijet je dostupan. To se može iskoristiti kada je u pitanju educiranje, praksa, pa i zapošljavanje. Iz vlastitog primjera pokazujem da iako smo na Balkanu imamo priliku surađivati s partnerima iz cijelog svijeta'', naglasio je Savić koji zbog sve većeg broja klijenata i potrebe za širenjem kapaciteta, s dosadašnjeg samostalnog poslovanja, prelazi u formalniji oblik, otvara kompaniju za razvoj, savjetovanje i promociju web stranica i mobilnih aplikacija.

Kopirati
Drag cursor here to close