Kamera na ubrizgavanje

Njemački znanstvenici napravili kameru manju od zrna soli

Sci-Tech / Flash | 30. 06. 2016. u 13:40 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici sa Sveučilišta u Stuttgartu napravili su mikro kameru koja je toliko minijaturna da se može ubrizgavati medicinskom špricom.

Istraživači ističu da se ova kamera može koristiti za istraživanje dijelova tijela do kojih današnje kamere ne mogu doprijeti, ali i za potrebe video nadzora uređaja i strojeva, za dronove, sustave osvjetljenja i robote, piše Zimo.co.

Kamera je napravljena tehnologijom 3D printanja, za koju tim znanstvenika vjeruje da je budućnost proizvodnje jer postojeća tehnologija ne može proizvesti dovoljno male leće koje bi se mogle koristiti u medicini. Ova minijaturna kamera široka je svega 0,12 milimetara, tj. nešto je manja od zrna soli.

Budući da kamera može fokusirati s udaljenosti od samo 3 milimetra, znanstvenici vjeruju da se može koristiti za fotografiranje unutrašnjih organa ljudi, a možda čak i mozga.

Za sada treba proći još dosta testova i istraživanja kako bi se ova kamera našla u svakodnevnoj upotrebi, ali bez obzira na to, ona već sada pruža nevjerojatne mogućnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close