Ministrica Borovac

Osporavanje bosanskog jezika je udar na povratnike u RS

Sci-Tech / Flash | 01. 08. 2017. u 08:59 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osporavanje prava na upotrebu jezika podriva Dejtonski mirovni sporazum i predstavlja udar na najugroženiju kategoriju stanovnika u BiH – povratnike'', rekla je Semiha Borovac, ministrica za ljudska prava i izbjeglice reagirajući na posljednje istupe čelnika RS.

Ministrica Borovac ističe kako je ovaj problem posebno izražen u obrazovnom sustavu entiteta RS gdje se onim najranjivijim - djeci povratnika uskraćuje njihovo pravo da se obrazuju na svom jeziku i njega nazivaju bosanskim.

Ne odustaje se od nastojanja da se on preimenuje u jezik bošnjačkog naroda, iako je i Ustavni sud BiH zaključio da je ustavno pravo svakog konstitutivnog naroda i ostalih, da jezik kojim govore nazovu imenom kojim žele, a ne da im taj naziv bilo tko nameće.

''Svima treba biti jasno da pitanje upotrebe i naziva bosanskog jezika, kojim prema posljednjem popisu govori više od polovice građana BiH, niti je, niti će ovisiti o bilo kojem pojedincu'', navela je ministrica Borovac.

Posebno je, kako je naglasila, zabrinjavajuće da osporavanje prava povratnika dolazi od strane čelnika RS.

''Upravo oni bi trebali graditi ambijent suživota i međusobnog razumijevanja, pokazati empatiju i razumijevanje prema povratničkoj populaciji, zaštititi ih i spriječiti njihovu diskriminaciju po bilo kojem osnovu… A, oni čine upravo suprotno, što ima dalekosežne posljedice na svakodnevni život povratnika u RS'', navela je Borovac.

Kopirati
Drag cursor here to close