studenti arhitekture

Pozitivne poruke s 'Urbane sinapse': Mostar - grad nade i budućnosti

Sci-Tech / Flash | 29. 07. 2015. u 18:11 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Životni prostor Tokija - jedan drugi Tokio' tema je predavanja prof.dr. Darka Radovića kojom je otvorena 'Urbana sinapsa' Mostar 2015. - ljetna škola za studente arhitekture sveučilišta iz Tokija, Beča, Sarajeva, Mostara i Ljubljane.

Organizator Ljetne škole je Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost ADA Mostar, koji nakon nekoliko godina intenzivnog rada na stvaranju neovisne platforme za dijalog svih građana sudionika u procesu kreiranja javnih prostora i sadržaja, od travnja ove godine i službeno djeluje u okviru Agencije lokalne demokracije Mostar.

''Cilj ovog projekta je u stvari vezan za samu ideju ADA Centra od početka gdje smo mi centar počeli graditi sadržajno i to radimo već dvije godine. Uradili smo nekoliko projekata i realizirali ih kroz izložbe, seminare, i radionice. Sad smo došli do momenta da je bitno da se centar pojavi i fizički u gradu, tako da je ideja ove škole, i zato su pozvani i studenti arhitekture, da se napravi urbanističko arhitektonski koncept budućeg objekta za ADA Centar'', rekla je za Bljesak.info Senada Demirović Habibija, kustosica i kreativna direktorica ovog Centra.

Program je počeo prezentacijom o povijesnom razvoju grada i u konačnici prikaza grada onakvog kakav danas jeste, bez lažnih slika kako bi se mogli steći istinski dojmovi te nas je i zanimalo kako budući arhitekti svijeta vide ovaj grad.

''Posjetili smo uže urbano središte grada, Bulevar, te staru gradsku jezgru, da bi mogli stići ukupnu sliku i kulturnog naslijeđa i onog što danas imamo. Impresionirani su prvenstvo jer dolaze u jedan grad koji je u odnosu na gradove iz kojih oni dolaze veličine jedne četvrti. Imaju pozitivne dojmove i ono najpozitivnije što oni vide jeste da grad, za koji znaju da je patio u svakom smislu te riječi, ne gubi nadu, ide dalje, pokušava napraviti kontinuitet, koji je vremenski i prostorni i ambijentalni'', govori direktorica ovog Centra te ističe kako je i prof. Radović, rođeni mostarac, studentima prenio svoju ljubav prema Mostaru te je i to jedan od razloga zašto su se oni, kao i neki od eminentnih profesora koji će prisustvovati, odlučili na sudjelovanje u 'Urbanoj sinopsi'.

Ovo je prva radionica ovog tipa u Mostaru, i kako ističe Habibija, zbog velikog zanimanja čak su i morali ograničiti mjesta radionice, jer financijski nisu mogli podržati veći broj.

''Ovo je jedna čista i zdrava ideja, novi brend grada Mostara koji je i sami Grad prepoznao tako da imamo i njihovu podršku te ćemo sigurno u budućnosti nastaviti razvijati ovaj projekt jer nema dovoljno takvih sadržaja, ne samo kod nas nego i u čitavoj BiH'', rekla je Habibija.

Kopirati
Drag cursor here to close