Jeftini domovi

RS ima najpovoljnije uvjete studiranja u regiji

Sci-Tech / Flash | 12. 08. 2017. u 12:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica obitelji, mladih i sporta Republike Srpske Jasmina Davidović rekla je danas da su u Srpskoj, u odnosu na cijelu regiju, najpovoljniji uvjeti studiranja, jer smještaj i prehrana u studentskim domovima iznose od 80 do 140 KM.

Ona je naglasila i da su djeci iz obitelji poginulih i mladima kod kojih oba roditelja ne rade ti iznosi znatno smanjeni, navodi Srna.

"Vlada Republike Srpske čini sve što može na različitim projektima u zapošljavanju, školovanju i stambenom zbrinjavanju mladih u Republici Srpskoj", rekla je Davidović novinarima u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" gdje je prisustvovala manifestaciji povodom Dana mladih.

Davidivić je podsjetila da je Ministarstvo rada i braniteljsko-invalidske zaštite Republike Srpske Akcijskim planom za zapošljavanje mladih u ovoj godini predvidjelo sredstva od 17 milijuna KM, te za odrađivanje pripravničkog staža.

Ona je napomenula da je odobren kredit od 44 milijuna KM za zapošljavanje mladih u sljedeće četiri godine u Republici Srpskoj.

Davodović je istaknula da je do sada 8,5 milijuna KM iz proračuna Republike Srpske uloženo za subvencioniranje kamatne stope za stambeno zbrinjavanja mladih i mladih bračnih parova u Srpskoj.

Ona je rekla da je kompletna subvencija po ovom osnovu isplaćena za 2016. godinu, dok se trenutno čeka isplata subvencije za četiri mjeseca ove godine.

"U rujnu će biti novi natječaj za subvencioniranje kamatne stope za stambeno zbrinjavanje mladih i mladih bračnih parova i to je važna stvar", istakla je Davidovićeva.

Ona je rekla da je iz Fonda "Treće i četvrto dijete" za natalitet u Republici Srpskoj do sada izdvojeno 10 milijuna KM, dodajući da svaka žena koja rodi treće dijete dobije 600 KM, a ona koja rodi četvrto dijete 450 KM.

Davidović je rekla da je obnovljen Ekonomski fakultet u Istočnom Sarajevu i Bogoslovski u Foči, te rekonstruirano nekoliko fakulteta u Banja Luci.

"U nadležnim ministarstvima nastojimo iznaći rješenja da bude bolje, da mladi ostaju, jer jedino Republika Srpska u kojoj će mladi ostati ima svijetlu budućnost", zaključila je Davidovićeva.

Predsjednik Savjeta omladinskih organizacija Banja Luka Davor Strika rekao je novinarima da mladi ljudi predstavljaju budućnost i sadašnjost svakog društva, pa tako i Republike Srpske.

On je rekao da je Savjet omladinskih organizacija Banja Luke radio na detektiranju i rješavanju određenih problema mladih, te da će u budućnosti raditi na provođenju projekata koji će dovesti do poboljšanja položaja mladih ljudi.

Strika je rekao da je Savjet do sada imao veliku pomoć od nadležnih institucija Republike Srpske.

Kopirati
Drag cursor here to close