Sinj

Studenti FPMOZ-a sudjelovali na festivalu znanosti ''Znanost i Alka''

Sci-Tech / Flash | 23. 09. 2014. u 16:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sinju je održan 5. festival znanosti "Znanost i Alka", na kojemu su po prvi put su sudjelovali studenti Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti (FPMOZ) Sveučilišta u Mostara.

U ime dekana FPMOZ prof. dr. sc. Maria Vasilja Fakultet je uz studente predstavljala prodekanica za znanost i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Zora Pilić.

Studenti diplomskog studija biologije i kemije koji su sudjelovali na Festivalu znanosti su bili Vlatka Matković, Nikolina Crnjac, Ivona Raič, Mate Paštar i Igor Akrap. Kroz sve festivalske dane studenti FPMOZ bili su aktivni sudionici sinjskog festivala, te su bili podijeljeni u dvije radne skupine.

Kroz 5 dana u četiri srednje i tri osnovne sinjske škole, te u dva dječja vrtića studenti su izvodili "znanstvene čarolije" – popularne kemijske pokuse.

Sudionici Festivala znanosti su redom bili i vrhunski znanstvenici hrvatskog porijekla koji žive i rade u inozemstvu poput dr. sc. Igora Štagljar (Kanada), dr. sc. Miroslava Radman (Francuska/Hrvatska) i dr. sc. Vlaste Bonačić-Koutecky (Njemačka/Hrvatska). 

Također, sudjelovali si i istaknuti hrvatski znanstvenici koji rade u znanstvenim ustanovama i institucijama poput dr. sc. Tomislava Domazeta Loše, dr. sc. Ivana Pavića, dr. sc. Bojana Jerbića, dr. sc. Luke Tomaševića,dr. sc. Željka Garače itd.

Predsjednica Organizacijskog odbora Festivala znanosti dr. sc. Danica Ramljak istkanula je kako joj je posebno drago da ove godine po prvi puta vidi predstavnike Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru. Otvorena je i mogućnost da dio znanstvenika koji su izlagali na festivalu "Znanost i Alka" u Sinju dođu u Mostar i održe predavanja o svom znanstvenom istraživanju.

Također, važno je spomenuti kako je organizacijski odbor festivala "Znanost i Alka" prepustio pripremu i moderiranje tribine i kviza za sinjske srednjoškolce naslovljenu "Kamo nakon srednje škole?" studentu FPMOZ-a Mati Paštaru.

Uz skupinu sinjskih studenata s različitih fakulteta, koji su na tribini govorili zašto su odabrali fakultet na kojemu studiraju, o učenju i općenito studentskom životu, sudjelovala je i Vlatka Matković, studentica diplomskog studija kemije i biologije s FPMOZ-a.

Osim izvođenja "znanstvenih čarolija" u učionicama, studenti FPMOZ-a pratili su, koliko im je to dopuštao dnevni raspored aktivnosti, izlaganja znanstvenika i njihove okrugle stolove.

Po povratku u Mostar, dekan FPMOZ prof.dr.sc. Mario Vasilj i prodekan za nastavu dr. sc. Marin Ćorluka, doc. primili su studente te im zahvalili na promidžbi fakulteta i uspješnom sudjelovanju na Festivalu znanosti. D

ekan Vasilj je pružio podršku ideji o mogućemodržavanja Festivala znanosti na FPMOZ-u, te je tom prilikom naglasio važnost dosadašnje i buduće uspješne suradnje FPMOZ-a sa Sveučilištima u Hrvatskoj.

Kopirati
Drag cursor here to close