Psihijatrijski dani

Suicidalno ponašanje, prevencija suicida i suicid: Dvodnevni psihijatrijski simpozij u Mostaru

Lifestyle / Zdravlje | 31. 10. 2014. u 12:08 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga psihijatara u Bosni i Hercegovini i Klinika za psihijatriju Sveučilišne kliničke bolnice Mostar organiziraju dvodnevni psihijatrijski simpozij s međunarodnim sudjelovanjem kosponzoriran od Svjetske psihijatrijske asocijacije i pod patronatom Europske psihijatrijske asocijacije.

XIII psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine Mostar, održat će se 7. i 8. studenog 2014. u hotelu Ero. Tema znanstvenog skupa je ''Suicidalno ponašanje, prevencija suicida i suicid''.

Simpozij je namijenjen psihijatrima i drugim stručnjacima iz oblasti mentalnog zdravlja, ali i liječnicima primarne zdravstvene zaštite. Očekuje se oko 200 sudionika.

''Suicidalnost i suicid su jedan od najkontroverznijih problema u našoj praksi i oduvijek su bili predmetom proučavanja i rasprava multidisciplinarnog tipa, jer su korijeni, uzroci i motivi isprepleteni između medicinskih, psiholoških, socioloških, pravnih, religijskih i drugih uzroka i normi, te i danas predstavljaju nepoznanicu ali i izazov, osobito psihijatrima, koji su najuže vezani za mjere prevencije, dijagnostike i tretmana suicidalnih pacijenata'', ističe predsjednik Udruge psihijatara u BiH prof.dr.sc. Dragan Babić.

Godišnje se u svijetu počini oko milijun suicida, od kojih je čak 30% u Europi. Iako je stopa suicida u globalnom padu posljednjih godina, suicidalnost i suicid su ostali zagonetka nad zagonetkom i spadaju u najintigrantnije fenomene u psihijatriji, koji su ujedno i najveći izazov u praksi svakog psihijatra.

''Cilj XIII psihijatrijskih dana BiH je razmjena i nadopuna najnovijih spoznaja iz suicidologije i vjerujemo da će aktualnost i važnost teme simpozija, prirodne i povijesne ljepote Mostara, koji se poslije rata obnavlja i intelektualno i duhovno, te kreativno spajanje korisnog i ugodnog pridonijeti nezaboravnoj uspomeni koju ćete nositi u sebi uz nove spoznaje i umijeća što omogućuju veću profesionalnu uspješnost i zadovoljstvo'', rekao nam je predsjednik Udruge psihijatara u BiH prof.dr.sc. Dragan Babić.

Na simpozijumu će biti 26 predavača iz 6 zemalja, a u sklopu simpozija bit će organiziran i tečaj kontinuirane medicinske edukacije pod patronatom Europske psihijatrijske asocijacije.

Tečaj će voditi poznati profesor iz Italije Marco Sarchiaphone (CME Course ‘’Treatment of suicidal patient“).

Kopirati
Drag cursor here to close