Za potrebe oglašavanja

Udar na Facebook: Zabranjeno prikupljanje podataka o korisnicima WhatsAppa

Sci-Tech / Flash | 28. 09. 2016. u 12:34 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Facebook iznenađujuće preuzeo WhatsApp prije dvije godine, iz ove su kompanije uvjeravali milijune korisnika ovog servisa kako se za njih ništa neće promijeniti, odnosno da Zuckerbergova kompanija neće koristiti njihove podatke za oglašavanje.

No, malo više od dvije godine nakon toga, iz Facebooka su najavili promjene kojih su se korisnici ove kompanije pribojavali te će WhatsApp neke podatke (poput broja telefona i načina korištenja aplikacije) dijeliti s Facebookom, a ti će se podaci iskoristiti za preciznije oglašavanje na Fejsu (iako je jedan od osnivača WhatsAppa ranije oglašavanje nazvao uvrjedom za inteligenciju).

Ovu odluku Facebooka iz Electronic Frontier Foundationa tada su opisali kao 'jasnu prijetnju načinu na koji korisnici dijele i koriste svoje podatke', dok su organizacije za zaštitu privatnosti diljem Europe najavile kako će pozorno pratiti provođenje odluke o dijeljenju podatka između Facebooka i WhatsAppa, javlja Zimo.co.

Jučer su tako reagirali iz regulatornog tijela za zaštitu podataka iz Hamburga čiji je predstavnik Johannes Caspar naredio Facebooku brisanje svih do sada prikupljenih podataka korisnika WhatsAppa u Njemačkoj i zabranu daljnjeg prikupljanja tih podataka jer ova kompanija nikada nije dobila dopuštenje od korisnika WhatsAppa za povezivanje njihovih računa s Facebookom.

On napominje kako je Facebook s promjenom uvjeta korištenja s kojima su počeli dijeliti podatke između WhatsAppa (koji samo u Njemačkoj ima oko 35 milijuna korisnika) i njihove društvene mreže zavarao korisnike, ali i prekršio njemački zakon o zaštiti podataka.

Također, optužio je Zuckerbergovu kompaniju za prikupljanje milijuna telefonskih brojeva iz adresara WhatsAppa ljudi koji možda nisu niti korisnici WhatsAppa niti Facebooka. S obzirom kako i organizacije za zaštitu privatnosti u drugim zemljama EU prate i analiziraju ovu situaciju s Facebookom i WhatsAppom postoji mogućnost kako će uskoro i regulatorna tijela za zaštitu privatnosti u drugim zemljama donijeti sličnu odluku o zabrani dijeljenja i pohrane podataka kao i u Njemačkoj i zabraniti dijeljenje podatka između ovih kompanija.

Caspar smatra kako bi ovo mogao biti samo početak velike razmjene podataka između ove dvije kompanije, a o tome će uskoro razgovarati i čelnici organizacija za zaštitu podataka 28 zemalja EU na sastanku u Bruxellesu. Iz Facebooka su kratko komentirali kako poštuju zakone Europske unije o zaštiti podataka, a osim žalbe na ovu odluku, najavili su i suradnju s njemačkim regulatornim tijelima kako bi riješili problem.

Na Tech Cruncheu podsjećaju kako ovo nije prvi puta kako su Facebooku uvedene zabrane zbog razlike u načinu zaštite podataka u EU i SAD-u te je prije četiri godine ova kompanija u zemljama Europske unije morala isključiti opciju tagiranja korisnika baziranu na prepoznavanju lica.

Kopirati
Drag cursor here to close