NASA

VIDEO | Otkriven sustav planeta na kojima je možda život!

Sci-Tech / Flash | 22. 02. 2017. u 19:25 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Astronomi su otkrili sustav sa sedam planeta veličine Zemlje koje kruže oko jedne zvijezde, koji nam je relativno blizu i u kojem je možda moguć život, objavila je NASA u srijedu.

''Velik je to korak prema odgovoru na pitanje postoji li u svemiru život'', kazao je NASA-in Thomas Zurbuchen. Smatraju da bi život bi, ako postoji, mogli pronaći u sljedećem desetljeću.

Riječ je o egzoplanetima koji se nalaze puno bliže svojoj zvijezdi nego Zemlja od Sunca, no njihova su sunca puno manja od našeg. Sustav se nalazi relativno blizu, 40 svjetlosnih godina od Zemlje, a tri planeta u zoni su koju nazivaju nastanjivoj, odnosno u području oko matične zvijezde u kojem planeti navjerojatnije imaju vodu.


Inače, NASA je do otkrića došla uz teleskope smještene u svemiru i na Zemlji, a sedam pronađenih planeta smješteni su oko svoje matične zvijezde, TRAPPISTA 1. TRAPPIST 1 je takozvani ultrahladni patuljak, odnosno zvijezda koja ima samo osam posto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera te mnogo hladnija i crvenija od Sunca.

Novootrkivene planete znanstvenici zasad zovu TRAPPIST-1b, c, d, e, f, g i h, prema njihovom redosljedu od zvijezde. Belgijski znanstvenik Michael Gillon, sa Sveučilišta u Liegeu, kaže kako je sustav nevjerojatan ne samo zbog broja planeta nego zbog činjenice da su toliko slični Zemlji.

Iako su planeti predaleko da bi se na njih, u skoroj budućnosti barem, poslala ikakva svemirska misija, ovo je otkriće uzbudljivo jer pokazuje da postoje brojne zone u svemiru u kojima je moguć razvoj života.

Kopirati
Drag cursor here to close