Operativni sustavi

Zbog sumnje da drži monopol na tržištu u Kini pokrenuta istraga protiv Microsofta

Sci-Tech / Flash | 30. 07. 2014. u 07:47 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka softverska kompanija Microsoft potvrdila je danas da je pod istragom u Kini zbog sumnje da ima monopol na tamošnjem tržištu operativnih sustava.

''Cilj nam je da imamo proizvode koji pružaju karakteristike, sigurnost i pouzdanost koje potrošači očekuju i izaći ćemo u susret svim pitanjima koja kineska vlada ima'', naveo je Microsoft, posljednja u nizu inostrana kompanija koja se našla pod lupom Pekinga, prenosi B92.

Istraga dolazi nakon što je Kina u svibnju zabranila upotrebu Microsoftovog operatvinog sustava Windows 8 na svim novim vladinim računarima, zbog izveštaja o problemima sa sigurnošću softvera.

Istog mjeseca, SAD su optužile pet članova kineske vojske za krađu informacija američkih kompanija radi otkrivanja trgovinskih tajni.

Dužnosnici Kineske državne administracije za industriju i trgovinu (SAIC) posjetili su nakon pokretanja istrage ured Microsofta u Pekingu, Šangaju, Cantonu i Chengduu, pišu kineski mediji.

''Microsoftov softver drži 95 posto tržišta operativnih sustava u Kini, što zaista predstavlja monopol'', piše Kineski nacionalni poslovni dnevnik.

Američka kompanija se i ranije suočavala sa antimonopolskim istragama na drugim tržištima, zbog povezivanja sustava Windows sa svojim drugim proizvodima.

Europska komisija je u ožujku prošle godine kaznila Microsoft sa 731 milijun dolara zbog toga što svojim korisnicima nije ponudio izbor internet pretraživača, osim vlastitog pretraživača Internet Explorer.

Kopirati
Drag cursor here to close