Božana Butigan

Čapljinka na krovu svjetske odbojke: Radom i trudom može se postići sve

Sport / Ostali sportovi | 29. 07. 2017. u 07:53 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novinski stupci sportskih rubrika puni su posljednjih mjeseci hvalospjeva o mladoj odbojkašici zagrebačke Mladosti i reprezentativki hrvatske odbojkaške reprezentacije Božani Butigan. A kako i ne bi bili, kad je Božana u više navrata donijela prevagu u pobjedama Hrvatske vrste nad nekim od najvećih protivnika kao što je Argentina.

Božana je odbojkaške stručnjake i cijelu sportsku javnost oduševila svojim blokom, pa je tako nerijetko izluđivala protivnice s druge strane mreže koje nisu mogle proći pored ”čapljinske utvrde” na odbojkaškoj mreži.

Posebno se to pokazalo u utakmici protiv Argentine u sklopu svjetskog Grand Prixa, kada je Božana ”pobrala” nekoliko titula – napravila je 18 poena, imala pet as servisa, šest puta izblokirala protivnice i bila najbolja u napadu sa 70% prolaznosti!

Nakon mjeseci provedenih na odbojkaškim terenima i putovanjima širom svijeta – od Turske, preko Argentine, Kazahstana i sl., Božana je kratki odmor odlučila provesti u rodnoj Čapljini. Vedra i kao uvijek nasmijana i raspoložena, pristala je na razgovor.


Božana u Gradskoj sportskoj dvorani u Čapljini (Foto: Bljesak.info)

”Ja sam presretna i prezadovoljna svime što se događa u mojoj karijeri posljednjih godinu dana. Na kraju krajeva, nisam ni mogla sanjati da ću sa 16 godina doći tu gdje jesam”, počinje naš razgovor Božana, s kojom razgovaramo u Gradskoj sportskoj dvorani, gdje je došla posjetiti odbojkaški kamp na kojemu trenira više od 150 mladih odbojkašica.

”Drago mi je vidjeti toliko odbojkašica na kampu u gradu u kojemu sam i ja započela svoju karijeru”, ističe Božana, a na pitanje da prokomentira njen uspjeh kaže: ”Ponajprije se zahvaljujem svojoj obitelji, oni su mi najveća podrška, a potom trenerima Ilijani Dugandžić i Milošu Jelčiću koji su postavili temelje, a potom zagrebackoj Mladosti na čelu sa predsjednikom Mirom Pavlovicem, onda trenerima Saši Ivaniševiću i Krešimiru Periću kao i izborniku seniorske reperezentacije Miroslavu Aksentijeviću koji mi je dao priliku da se pokažem na visokoj razini, te Mariji Anzulović, koja je najviše inzistirala na mom dolasku u Zagreb”, kaže Božana.

Naravno, pitali smo i je li joj teško bilo naviknuti se igrati pred više tisuća ljudi i ogromnim sportskim dvoranama.

”Zasigurno je velika razlika izaći u velikoj areni na teren pred puno ljudi, međutim to meni daje još veći poticaj i budi u meni još veći motiv da napravim više i dam sve od sebe”, odlučna je Božana, dodajući kako ju je najviše oduševila publika u Buenos Airesu, kao i cijeli grad i država.

Ono što krasi djevojke hrvatske odbojkaške reprezentacije jeste složnost i činjenica da na terenu dišu kao jedna.


Božana Butigan, Samanta Fabris i Iva Pažin (Foto: Bljesak.info)

”Cure su prije svega dobre osobe, puno toga su postigle u životu, ostale su tako jednostavne. Odlično smo prihvatili jedni druge i to je najvažnije”, govori nam Božana, koja je u svakodnevnom kontaktu i sa djevojkama iz svog nekadašnjeg kluba, za koje kaže: ”Te djevojke bile su i ostale moje najbolje prijateljice i one su moja ogromna podrška, redovito se čujemo, pišu mi često, i to mi jako puno znači”.

Dotaknuli smo se i njenih početaka, prvih odbojkaških koraka. Zanimalo nas je kako je došlo do toga da dođe u HOK Čapljina i počne se baviti odbojkom.

”Počela sam trenirati sasvim slučajno, zbog drugih djevojaka koje su trenirale odbojku. Ja nisam znala što bih trenirala, a ujedno je mama ”navaljivala” na odbojku jer je to ‘ženski sport’i tako sam došla u klub i tu napravila prve korake”, kaže nam Božana.

Dodaje kako joj uslijed brzog tempa života, odnosno odigravanja utakmica i putovanja fale roditelji i obitelj i dodaje: ”S vremenom se čovjek ipak navikne, nekada i nemam vremena razmišljati o tome jer sam stalno na treninzima, utakmicama, turnejama…”

Djevojkama je poručila kako se kroz sport može sve postići.

”Odbojka je predivan sport, i svima koji se misle što da treniraju osobno bih preporučila odbojku. Čapljina je odlična odskočna daska, ali u odbojci, sportu i životu općenito, treba dosta truda i odricanja, jer samo se trudom i radom može doći do nečeg višeg”, zaključuje naš razgovor sa osmijehom Božana.

Božana sljedeću sezonu ostaje u zagrebačkoj Mladosti, a sudeći prema dosadašnjoj igri, pred njom je velika reprezentativna karijera.

Na nju je ponosna i njena trenerica kod koje je napravila prve odbojkaške korake, Ilijana Dugandžić, proslavljena odbojkašica svjetskog glasa.

”Kad sam preuzela ekipu Božana je bila u kategoriji mlađih kadetkinja i bila je pridružena prvoj ekipi. Već tu je upadala u oči i njena građa tijela, i ponašanje na terenu, i slušanje, izvođenje vježbi maksimalno koncentrirano, tu je došlo do iskoraka i ja sam već tada vidjela da će ona postati svjetska igračica”, ističe Ilijana za naš portal.


Božana Butigan i Ilijana Dugandžić (Foto: Bljesak.info)

Kaže kako je Božana u dvije godine strašno brzo napredovala, taj napredak nastavila je i u Zagrebu i reprezentaciji, ali da u njenom slučaju postoji još prostora za napredak kako bi došla u sami vrh svjetske odbojke.

Ovih dana Vladimir Braco Janković, jedno od najvećih trenerskim imena u svijetu, rekao je kako je u Božaninoj igri vidio nekadašnji Ilijaninu igru.

”Meni puno znači kada mi netko kao sto je Braco Janković kaže da je u Božani vidio nešto moje, to je veliko priznanje za mene, jer težinu njegovim riječima daje činjenica da je on svjetski odbojkaški stručnjak sa zavidnom karijerom iza sebe. Ponosna sam što sam bila dio tima koji je radio sa Božanom, dio tima koji je dao svoj obol u njenom uspjehu, ponosna sam na sve njene utakmice i nastupe. Najponosnija sam na to što je prošla godina dana a ona je ostala ista ona Božana koja se trudi i radi, koja je lijepo odgojena i lijepo se ponaša prema kolegicama, trenerima, starijima, i drago mi je da ju veća sredina nije promijenila”, govori u dahu Ilijana.

Smatra da je Božanin uspjeh veliki poticaj i motiv mladim djevojkama u Čapljini da se počnu baviti odbojkom.

”Božanin uspjeh najbolja je promocija našeg kluba, Čapljine i Bosne i Hercegovine općenito. Sigurna sam da će njen uspjeh potaknuti mnoge djevojke koji su htjele trenirati da izaberu odbojku, jer je to sveobuhvatan sport od kojeg mogu dobiti puno u životu, a kroz naš klub mogu doći do samog vrha europske i svjetske odbojke”, govori Ilijana za Čapljinski portal i dodaje kako je organizacija odbojkaškog kampa u Čapljini nešto najbolje što se moglo dogoditi u našem gradu.

”Samo organiziranje ovog kampa u Čapljini, na kojemu su sa mladim odbojkašicama radila najveća trenerska imena poput Ljubomira Travice i Vladimira Brace Jankovića, prvi je korak prepoznavanja rada našega kluba posljednjih 30 godina. Kamp je došlo kao jedan veliki bum u trenutku kad Božana piše najveće uspjehe na stranicama svoje karijere, što je odlična promocija kluba. Čapljina je oduvijek bila rasadnik i centar odbojkaših talenata, a sve djevojke koje dođu tu trenirati potencijalni su svjetski igrači”, zaključuje naš razgovor Ilijana.

Kopirati
Drag cursor here to close