ZSD Libertas

Gimnastika je bila zaboravljen sport u Mostaru. Oni su to promijenili!

Lifestyle / Zdravlje | 05. 06. 2013. u 13:45 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gimnastika je jedan bazičnih sportova, uz atletiku ili plivanje, sport kojim se ljudi bave praktično od početaka civilizacije. Elementi gimnastike oduvijek su uključeni u tjelesni odgoj po školama, no što se tiče ozbiljnijeg bavljenja gimnastikom BiH u tome dobrano zaostaje za ostatkom Europe.

U Mostaru je gimnastika bila potpuno marginalizirana sve do 2008. godine, a tada je pokrenut Gimnastički klub ZSD Libertas. Klub je osnovan u listopadu 2008.g. kao sastavnica znanstvenog sportskog društva ''Libertas'' iz Mostara. Glavni inicijator, organizator, voditelj i trener je dr. sc. Zoran Čuljak.

Moram odmah reći da su sami počeci bili itekako teški. Naime, više od 20 godina na ovim prostorima nitko nije ni spominjao ovaj sport, dakle bio je u potpunosti zanemaren i zaboravljen. Praktički, počeo sam raditi sam sa petero djece. Unatoč tome nisam odustajao, jer sam znao koliko je ovo pozitivna stvar”, kaže za Bljesak.info dr. sc. Čuljak te dodaje:

Ne radi se o bilo kakvom sportu, radi se o bazičnom sportu koji ima izrazito svestran utjecaj i koji je jedno neiscrpno bogatstvo. Tako danas imamo neusporedivo veći broj djece, te ovih godina kroz našu školu ih je prošlo preko stotinu”.

Marinu Ćorluki posebno zahvalni

Zoran Čuljak se posebno zahvalio dr. sc. Marinu Ćorluki, predsjedniku Znanstvenog sportskog društva ''Libertas'', pročelniku Studija fizičke kulture. “On je od samih početaka bio uz nas, bio naša podrška i bez koga sve ovo ne bi bilo”.

Klub danas provodi tri programa, koji su usmjereni prvenstveno za djecu starije predškolske dobi i mlađe školske dobi. Program ''gimnastička početnica'' osmišljen je za djecu od 4-6 godina, a program ''škola gimnastike'' za djecu od 6-9 godina.

Djeca koja su uspješno savladala program škole gimnastike, stječu čvrst temelj i dobro bazu za bavljenje bilo kojim sportom za koji se kasnije odluče. Oni koji pokažu određen talent za sportsku gimnastiku ulaze u program ''natjecateljske gimnastike''.

Pored voditelja, danas u klubu rade i dva trenera, prvostupnika Fizičke kulture - Kristijan Šimić i Dragana Matić, trenutno studenti diplomskog studija Fizičke kulture u Mostaru.

Uvjeti za naše trenutne programe rada su u potpunosti zadovoljavajući. Naime, treninge provodimo u gimnastičkoj dvorani Studija fizičke kulture (Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti) u Rodoču. Što se tiče podrške okolice, ona u potpunosti izostaje, uopće je nemamo. Bit ću iskren, nisam je previše niti tražio, jer sam prvenstveno bio usmjeren na rad s djecom. Mislio sam da će naš trud, rad, predanost i uspjesi osim presretne djece i prezadovoljnih roditelja još netko prepoznati, no to izgleda danas ne ide tako”, ističe Čuljak.

Gimnastički klub ZSD Libertas je prije dvije godine organizirao Prvi kup gradova BiH u muškoj i ženskoj sportskoj gimnastici. “Naši mladi gimnastičari postigli su itekako vrijedne rezultate. Posebno moram spomenuti da smo prije mjesec dana na natjecanju koje je održano u Splitu osvojili dvije zlatne medalje. To su ujedno prve medalje na međunarodnom natjecanju nakon dugo godina koje su donesene ne samo u Mostar već i u Bosnu i Hercegovinu”.

Iako u Sarajevu postoji gimnastički klub koji je osnovan prije 65 godina, Čuljak smatra da je sportska gimnastika u BiH praktično na početcima, odnosno u obnavljanju.

Tek je prošle godine osnovan Gimnastički savez na nivou BiH. Pored našeg kluba koji je jedini na području Hercegovine, sportskom gimnastikom se bave klubovi iz Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Visokog, Vogošće i Bihaća. Naš klub sa većinom navedenih ima itekako korektne odnose te zajednički pokušavamo podići kvalitetu ovog sporta i vratiti mu ugled koji mu i pripada. Ne ide baš tempom kojim bi trebalo, potrebno je puno više truda i energije, naravno i financijske podrške”, naglašava Čuljak za Bljesak.info.

Dr. sc. Zoran Čuljak za naš portal ističe kako je pokrenuo gimnastiku s mrtve točke u Mostaru kako bi prikazao sve njegove vrijednosti i prednosti. Time je, kaže, ispunio prvi cilj, a drugi mu je cilj uključiti u rad kluba što veći broj studenata Fizičke kulture.

Time bi studenti pored nastave, teoretskih znanja na fakultetu, mogli kod nas steći itekako vrijedna praktična znanja i iskustva. Tako bi studenti nakon završetka studija bili kvalitetno osposobljeni za pokretanje gimnastičkih klubova u mjestima odakle dolaze. Na ovaj način riješili bi sebi radno mjesto, a time bi odgajajući mlade radili pozitivnu i vrijednu stvar za društvo. Dakle, širenje, odnosno omasovljavanje sportske gimnastike je nužno”, zaključio je Zoran Čuljak.

Kopirati
Drag cursor here to close