Pogled iz Shiraka

Iz Armenije za Bljesak.info: Zrinjskog čeka mali klub koji je ponos cijele regije!

Sport / Nogomet | 29. 06. 2015. u 17:33 I. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski Zrinjski za prolaz u drugo pretkolo Europske lige borit će se protiv armenskog Shiraka. O ovom klubu, gradu Gyumriju i o tome kako Armenci doživljavaju Zrinjski, ekskluzivno za Bljesak.info piše Artur Nazaryan, glavni urednik portala ArmSport.am.

Piše: Artur Nazaryanm (ArmSport.am)

O Shiraku

Shirak je jedan od najboljih armenskih klubova. Nakon što se Armenija odcijepila od Sovjetskog Saveza klub je četiri puta bio prvak države. Gyumri je drugi najveći grad u Armeniji, a Shirak je jedini klub u gradu i čitavoj regiji Shirak. Stoga je strahovito popularan.

O navijačima

Shirak ima dosta navijača koji se okupljaju pod imenom “Crne pantere”. Stadion ima 3500 sjedalica i za svaki važniji susret je pun. Shirak ima jako puno navijača izvan Armenije. Primjerice, u veljači 2014. Shirak je igrao prijateljsku utakmicu u Kaliforniji protiv Los Angeles Galaxyja i čak 12.000 navijača armenskog kluba došlo je na utakmicu.

O vlasniku

Vlasnik Shiraka je Arman Sahakyan koji je klub preuzeo 2010. Sahakyan je veliki nogometni zaljubljenik i on i klub čine sretnu obitelj. On je jedini klupski vlasnik ili predsjednik u Armeniji koji vjeruje treneru i ne mijenja trenere svake godine. Većinu budžeta on puni, jer klub nema glavnog sponzora.

O ambicijama u Europi

Ono što pokušava klub je proći barem dva kola. Klupski budžet je mali, pa se nitko i ne zanosi velikim ambicijama. No igrači vrlo emotivno doživljavaju igranje za taj klub, stalno vole ponavljati “Igramo za svoj grad”. Grad Shirak je pretrpio težak potres 1988. koji ga je poprilično razorio, ali unatoč tome, to je jako lijep grad.

O ekipi

Trenutno je najveća zvijezda Jean-Jacques Bougouhi, napadač iz Obale Bjelokosti koji je zabio 20 golova prošle sezone. Ostatak ekipe čine dobri i iskusni igrači.

O percepciji Zrinjskog, Mostara i BiH u Armeniji.

Što se tiče BiH nogometa, znamo puno o reprezentaciji, koju smo upoznali na Svjetskom prvenstvu 2014. Međutim, o Zrinjskom nemamo puno informacija. Za naš portal govorio je (bivši) igrač Zrinjskog Dejan Vukomanović koji je igrao za armenijski klub Gandzasar. Ostalo saznajemo preko interneta. Znamo da je Zrinjski hrvatski klub koji igra u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Znamo i da je osnovan 1905., a to je prilično impresivno.

Kopirati
Drag cursor here to close