Tko će biti prvak BiH?

Najneizvjesnija Premier liga u povijesti: Prvaka će odlučiti omjer pobjeda?

Sport / Nogomet | 20. 04. 2014. u 17:46 M.M

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometna Premier liga Bosne i Hercegovine nikada nije bila neizvjesnija, a četiri tima s vrha tablice, tri kola prije kraja lige, imaju gotovo ravnopravne šanse da osvoje titulu, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Odlučujuće utakmice će se vjerovatno odigrati na Otoci u Sarajevu, u Vrapčićima u Mostaru i na Grbavici.

Olimpic i Velež dočekuju po dva kandidata za titulu, a derbi na Grbavici je ključna utakmica za Sarajevo i Željezničar. Eventualni neriješeni ishod bi gotovo sigurno oba tima izbacio iz utrke. U najtežoj situaciji je Sarajevo koje ima četiri boda zaostatka za vodećim Zrinjskim i Željezničarom te jedan bod manje od Širokog Brijega.

No, tim sa Koševa jedini od vodeće četvorke ima još dvije utakmice kući, a jednu u gostima. Dočekuju prvo Vitez sljedeće kolo, zatim idu gradskom rivalu na Grbavicu, a u posljednjem kolu im dolazi Radnik. Jedina realna računica za bordo tim jesu pobjede u svim mečevima.

Najvažnija je ona u gradskom derbiju gdje bi mogli izbaciti Željezničar, direktnog konkurenta, iz utrke.

A, tim Hajrudina Dine Đurbuzovića ima najviše bodova, ali i najteži raspored. U goste idu razigranom Veležu koji u pet utakmica ima četiri pobjede, dolazi im Sarajevo i idu u goste Rudaru koji se bori za opstanak. Teško da će ostvariti sve pobjede.

Vodeći Zrinjski ima dva teška gostovanja do kraja, Olimpicu i Veležu, kući igraju protiv Mladosti iz Velike Obarske i tu već računaju na tri boda. Za titulu bi im mogla biti dovoljna, osim te, i još jedna pobjeda.

Široki je, možda i u najpovoljnijoj poziciji, iako zaostaje dva boda za vodećim. Klub sa Pecare ide na lako gostovanje u Trebinju, dolazi im Čelik, a u zadnjem kolu su na Otoci kod Olimpica.

No, bodovni skor možda na kraju neće biti odlučujući. U slučaju da više timova, što je vrlo izvjesno, na kraju bude imalo isti broj bodova odlučit će međusobni omjer između timova. A, tu je u najboljoj poziciji Široki Brijeg.

Oni su Sarajevo i Željezničar dobili u oba meča, ali imaju slab omjer sa Zrinjskim od koga su izgubili, a kući igrali neriješeno.

Vodeći Zrinjski ima lošiji omjer sa Sarajevom, bolji sa Širokim Brijegom, ali apsolutno jednak sa Željezničarom! U oba meča je završeno 2:1 za domaćina. U slučaju da oni završe na vrhu sa istim brojem bodova odlučuje gol razlika koja daje prednost Zrinjskom.

Željezničar ima lošiji omjer sa Širokim Brijegom, jednak sa Zrinjskim, a predstoji im meč sa Sarajevom koje je bolje u međusobnim utakmicama od Zrinjskog, lošije od Širokog, a sa Željezničarom ima jedan neriješen ishod, pokazuje analiza bh. novinske agencije Patria.

Kopirati
Drag cursor here to close