šansa za bih

Podsjećanjem na ZOI '84. u susret EYOF-u 2019.

Sport / Flash | 08. 02. 2016. u 17:01 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prije 32 godine grad Sarajevo je bio domaćin 14. Zimskih olimpijskih igara, do tada najbolje organizirane zimske olimpijade u povijesti olimpizma. Za tri godine, od 10. do 15. veljače, Sarajevo i Istočno Sarajevo će biti sportski centri Europe i svijeta organizacijom Europskog omladinskog olimpijskog festivala, koji će okupiti oko 1.600 sportaša iz više od 50 europskih zemalja, koji će se natjecati u sedam sportova u 16 disciplina, priopćeno je iz

EYOF 2019. neće biti samo sportska smotra u trajanju od pet dana, nego i prilika za razvoj sporta i turizma, ali i šansa da stvorimo ozbiljne natjecatelje i ozbiljne uvjete za zimske sportove. Ova manifestacija je prilika da pozovemo sve turiste i one koji uživaju u zimskim sportovima da i nakon olimpijskog festivala nastave aktivno posjećivati BiH, naše olimpijske planine i druga borilišta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu. Ujedno, ovaj zimski olimpijski festival mladih predstavlja jedinstveni turistički i ekonomski potencijal za razvoj Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tako je Predsjedništvo BiH još prošle godine iskazalo čvrstu podršku i pismeno potvrdilo počasno pokroviteljstvo EYOF-a 2019. Vijeće ministara BiH je odlučilo da u naredne četiri godine izdvoji 1,9 milijuna KM za ovaj najznačajniji sportski događaj nakon Zimskih olimpijskih igara 1984. godine u Sarajevu. Gradovi domaćini, Sarajevo i Istočno Sarajevo, koji su jedini do sada financirali ovaj projekt, i u 2016. planiraju u svojim proračunim sredstva za EYOF. Podrška ovom projektu neće izostati ni od Kantona Sarajevo koji namjerava uložiti znatna sredstva za zasnježivanje staza i obnovu vertikalnog transporta na Bjelašnici i rekonstrukciju staze za nordijsko trčanje na Igmanu.

Očekuje se da entitetske vlade ulože značajna financijska sredstva u revitalizaciju i izgradnju sportske infrastrukture i svih drugih potrebnih objekata na olimpijskim planinama Jahorini, Bjelašnici i Igmanu, kao i da značajne bh. kompanije, banke, privatne firme pokažu društvenu odgovornost tako što će osigurati sredstva za održavanje manifestacija u sklopu ovoga festivala.

Tijekom narednog razdoblja poduzet će se neophodne aktivnosti s ciljem uspostavljanja novog organizacijskog odbora EYOF-a, koji će brojati manje članova.

Kopirati
Drag cursor here to close