US Open

VIDEO | Džumhur u drugom kolu; Tomića provocirali s tribina

Sport / Ostali sportovi | 31. 08. 2016. u 07:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački tenisač Damir Džumhur plasirao se u drugo kolo Grand slam turnira US Open u New Yorku.

Džumhur je u prvom kolu pobijedio 17. nositelja Australca Bernarda Tomića s 6:4, 6:3, 4:6, 7:6 (7/0).

Dvadeset četverogodišnji Sarajlija uspio je u trećem nastupu na posljednjem Grand slam turniru sezoni proći prvu stepenicu. Nakon eliniminacija u prvom kolu 2014. i 2015. Džumhur je uspio ostvariti pobjedu na startu US Opena i plasirati se među 64 najbolja igrača u New Yorku.

Džumhur je do pobjede došao u četiri seta, a posljednji je riješio u tie-breaku, trijumfalno bez izgubljenog poena.

Prva dva seta Džumhur je riješio u svoju korist i bio je na dobrom putu da osvoji i treći u kojem je imao prednost 4:3. No, Australac bh. korijena je osvojio tri uzastopna gema i smanjio zaostatak na 2:1.

Tomić je diktirao tempo i u četvrtom setu nakon brejka na startu i vodstva od 2:0. No, Džumhur se uspio vratiti u osmom gemu i izjednačiti na 4:4 a potom i povesti. Do kraja su oba tenisača držala svoj servis te je pobjednik odlučen u 13. gemu u kojem je Džumhur bio neprikosnoven pobijedivši bez izgubljenog poena.

U drugom kolu bh. tenisač će igrati s Ukrajincem Illyom Marchenkom.

Tomić se inače verbalno sukobio s navijačem na tribinama i poručio mu da će mu "staviti m... u usta".

"Dat ću ti nešto novca da se osjećaš bolje", poručio je Tomić provokatoru na tribinama.

Tomić se kasnije ispričao za ovaj incident dodajući da su njegovi hrvatski korijeni bili razlog provokacije u susretu protiv Džumhura.

"Ispričao sam se za ono što sam rekao. Kad je nakon prvog seta napustio tribine, navijači su bili sretni jer je bio dosadan. Govorio je samo negativne stvari. Nisam znao ko je jer sam se fokusirao na igru. Također, dobacivali su mi na mom jeziku, srpsko-hrvatskom. Mikrofoni to nisu snimili", kazao je Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close