Prvi kapetan Zmajeva

Vlatko Glavaš predstavio knjigu "Kapetan jednog teškog vremena“

Sport / Nogomet | 07. 12. 2016. u 08:41 S.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga "Kapetan jednog teškog vremena“ autora Vlatka Glavaša, bivšeg reprezentativca i prvog kapitena nogometne reprezentacije BiH, predstavljena je sinoć u čitaonici Opće biblioteke u Zenici, a o knjizi i autoru su govorili gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović te promotori Senudin Safić i Muhamed Bikić.

Govoreći o vremenu kada se stvarala nogometna reprezentacije BiH, gradonačelnik Kasumović je istakao da je “u to vrijeme u Vakufu i Bugojnu trebalo zaista biti mnogo odlučan i hrabar i doći igrati za reprezentaciju BiH, a da pri tome niste Bošnjak”.

“Ne treba zaboraviti vrijeme u kojem je igrao Glavaš i njegovu odlučnost i srce za BiH. Velika mi je čast i zato sam došao da iskažem poštovanje Vlatku i treba isticati pozitivne primjere i vrijednosti kao što je on uradio. Hvala za sve što si dao za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Kasumović.

Govoreći o sportskoj karijeri Vlatka Glavaša, urednik knjige Muhamed Bikić naglasio je da su se Vlatku ostvarila četiri sna - “zaigrao je za matični klub iz grada u kojem se rodio, igrao za njemačku Fortunu i svojim golom uveo je u Bundesligu, zaigrao za reprezentaciju svoje domovine i ponio kapetansku traku protiv reprezentacije Brazila u Brazilu te odigrao oproštajnu utakmicu za BiH protiv reprezentacije svijeta”.

“Malo koji nogometaš u svijetu može se pohvaliti takvim podacima i karijerom. Vlatko Glavaš je primjer kako možemo ići naprijed i kako možemo praviti budućnost”, kazao je Bikić.

O vremenu kada je kao igrač poveo nogometnu reprezentaciju BiH legendarni kapetan je kazao da je “to bilo teško vrijeme, za njega, posebno za njegove roditelje i ostalu obitelj, koja je živjela u Bugojnu”.

Bio je prvi igrač, koji nije bošnjačke nacionalnosti, a koji je nastupio za današnju reprezentaciju Zmajeva.

“Da se sutra ponovo rodim, opet bih to napravio, jer u konačnici, ime Vlatko Glavaš uopće nije bitno, bitna je čitava jedna generacija u trenutku kada je nastajala Bosna i Hercegovina. Nakon tog našeg sportskog upliva na međunarodnu scenu, ime Bosne i Hercegovine počinje se polako pojavljivati u svjetskim medijima i u tome je značaj svega što su moje kolege, zajedno sa mnom, pridonijele za ovu državu”, poručio je Glavaš.

Cjelokupan prihod od prodaje knjige "Kapetan jednog teškog vremena“ usmjeriti će se u humanitarne svrhe, za sarajevsko udruženje "Respekt“ i za djecu s posebnim potrebama.

Kopirati
Drag cursor here to close