Treći kanal

AUDIO | Jurišić: Da ima političke volje kanal na hrvatskom jeziku bi postojao

Vijesti / Flash | 26. 10. 2016. u 10:35 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Problem je što se priča o televizijskom kanalu na hrvatskom jeziku pretvorila u političko pitanje i o njemu pričaju političari, a ne struka'', rekla je dugogodišnja novinarka Duška Jurišić na Okruglom stolu temu "Zašto nam (ne) treba treći kanal?" .

Ona je naglasila kako, zapravo, hrvatske političke opcije uopće ne potenciraju to pitanje.

''Hrvatski predstavnici u vlasti pokazali su da mogu nešto poduzeti kada to zaista i hoće. To je vidljivo iz primjera blokade Federalnog parlamenta koja traje već četiri mjeseca zbog Zakona o igrama na sreću'', rekla je Jurišić.

Kanal treba postojati

Novinar i ravnatelj TV KISS-a Tvrtko Milović smatra kako treba postojati televizijski kanal na hrvatskom jeziku jer postoje ljudi koji ga žele.

''Hrvatski kanal treba postojati jer postoji narod koji želi taj kanal. Kanal treba i mora postojati samim tim što ga Hrvati žele. Kako bi se on financirao isto kao i svi drugi kanali u javnom RTV servisu od pretplate'', rekao je Milović.

Milović smatra da osnivanje hrvatskog kanala ne bi koštalo više nego obični RTV sustav. Rekao je kako u BiH ne postoji niti jedan kanal koji je isključivo na jednom jeziku. Rekao je da ako gledate zabavni i informativni program javni servisa nećete naići na hrvatski jezik.

''Na javnom RTV servisu barem što se tiče BHRT-a i Federalne televizije dominira bosanski jezik, odnosno na RTRS-u dominira srpski jezik. Hrvatskog jezika možemo naći u tragovima, odnosno u informativnom programu što čini oko dva posto programa'', rekao je Milović.

Novinar Vuk Bačanović se također slaže da bi trebao postojati televizijski kanal na hrvatskom jeziku.

''Ako postoji konsenzus odnosno volja jednog naroda, političkog establishmenta da se nešto tako napravi, ja ne vidim zbog čega se to ne bi napravilo. Politički nekorektno, čak je i prostački ulaziti u nečije razloge da ne bi trebalo, ako živimo u demokraciji, a trudimo se da živimo zašto ne'', rekao je novinar Bačanović.

Sjedište kanala u Sarajevu

Okruglim stolom moderirao je Milan Sitarski iz Instituta za društveno – politička istraživanja (IDPI), a sudjelovali su: urednica Federalne televizije Duška Jurišić, voditelj Odjela Hrvatskog narodnog sabora BiH za šport, kulturu, medije i informiranje Ivan Vukoja, novinar i ravnatelj TV KISS-a Tvrtko Milović, novinar Vuk Bačanović, te zastupnik Mario Karamatić.

Na okruglom stolu trebao je sudjelovati i dugogodišnji novinar i vlasnik FACE TV-a Senad Hadžifejzović. S obzirom da je zbog obaveza bio spriječen fizički sudjelovati njegovo mišljenje o kanalu na hrvatskom jeziku pušteno je putem video snimka.

On je rekao kako nema ništa protiv kanala na hrvatskom jeziku, te je rekao kako bi njegovo sjedište trebalo biti u Sarajevu.

''Ako je političko Sarajevo dalo političkom Mostaru sve ono što je Mostar tražio, a Čović tvrdi da je tako, ne vidim razlog zašto mu ne bi dalo i kanal na hrvatskom jeziku'', rekao je Hadžifejzović.

Mario Karamatić izaslanik u Domu naroda iz reda hrvatskog naroda je rekao kako ''kanal na hrvatskom jeziku ne da treba postojati, on mora postojati''.

Ukidanje TV pretplate

''Nacionalne manjine u Europi u normalnom svijetu imaju kanale na svom jeziku i nije normalno da jedan konstitutivni narod nema kanal na svom jeziku bez obzira je li bošnjački, srpski ili u ovom slučaju hrvatski'', rekao je Karamatić.

Karamatić je rekao kako će se nastaviti boriti za ukidanje televizijske pretplate javnim servisima.

''Što se tiče RTV pretplate ja bi je vrlo rado platio da imam zakonske mogućnosti. Sada na računima HT Eroneta nema računa za RTV pretplatu, a pobrinut ću se da u vrlo kratkom roku prestane dolaziti i na računima BH Telecoma i M Tela u RS-u. Ovakav način naplaćivanja pretplate je protuzakonit i građanima BiH je bez obzira kojem narodu pripadaju naplaćeno preko 12 milijuna KM'', rekao je Karamatić.

Okrugli stol na temu "Zašto nam (ne) treba treći kanal?" održan je organizaciji Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) u srijedu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close