10 tisuća prosvjednika

Bajramović: Tražimo povlačenje prijedloga Zakona o radu sa dnevnog reda sjednice

Vijesti / Flash | 29. 07. 2015. u 18:09 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović izjavio je danas da će prosvjed sazvan za sutra ispred zgrade Parlamenta FBiH trajati sve dok Prijedlog zakona o radu ne bude povučen sa sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta.

Poručio je da će, ako predloženi zakon bude povučen s dnevnog reda, prosvjed biti prekinut.

"Nas neće zadovoljiti nikakav razgovor, nikakvo obećanje ni bilo što drugo. Nas može samo zadovoljiti da vidimo da nema zakona o radu sutra na Domu naroda. Kad vidimo da nema zakona, i ako bude prosvjed, prekida se, ima zakona - mi smo pred Parlamentom Federacije", kazao je Bajramović na press konferenciji.

Naveo je da su dobili informacije da se na terenu, odnosno u njihovom članstvu, vrše određeni pritisci na članstvo, od toga da se ne pušta da dođu na prosvjed u Sarajevo "iako je veliko zanimanje", a kaže i da se pojavila dezinformacija da je prosvjed odgođen.

Bajramović je kazao da se na prosvjedima očekuje od sedam do 10 tisuća članova sindikata.

"Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine odobrena je za sutra od 9 do 18 sati u Sarajevu rezervacija uličnog parkinga "Kotromanića" i u desnoj prometnoj traci u ulici Vilsonovo Šetalište, na potezu od ulice Hamdije Čemeriića do raskrsnice s ulicom Vrbanja", priopćeno je iz Ministarstva prometa Kantona Sarajevo.

"Mi ćemo za naše članove sindikata potpuno da prihvatimo i prihvatili smo odgovornost, odgovaramo za njihove postupke i preuzimamo kompletnu odgovornost, a za nečlanove sindikata odmah se ograđujemo unaprijed", kazao je Bajramović.

Dodao je da su danas nastavljeni razgovori predstavnika Sindikata s predstavnicima političkih stranaka u FBiH u vezi s predloženim zakonom o radu.

Danas popodne održan je sastanak i s rukovodstvom SDA, na čelu sa stranačkim predsjednikom Bakirom Izetbegovićem.

Bajramović je kazao kako im je rečeno da pokušaju "amandmanski da pričaju o tim stvarima“.

"To nije naš stav, nije način. Mi tražimo da se zakon povuče. Ako se usvoji dnevni red i uđe se u raspravu o zakonu, onda su amandmani. Mi tražimo prethodnu radnju, tako da smo im na to skrenuli pažnji i oni su to primili k znanju. Sastanak se završio, ne u tonu kao što je poručeno sinoć s Predsjedništva SDA, nego u jednom drugom tonu. Poručeno je da će se razmisliti i javiti. Rečeno nam je od predsjednika SDA da će još da kontaktira, da li premijera, da li određene suradnike, možda i neke koalicijske partnere i da će nam se onda javiti kakav im je stav - rekao je Bajramović.

Kopirati
Drag cursor here to close