Dvojna državljanstva

Bh.dijaspora iz Danske ponovo traži državljanstva BiH

Vijesti / Flash | 21. 12. 2014. u 13:06 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Danski Parlament je usvojio Prijedlog zakona o posjedovanju dvojnog državljanstva za sve danske državljane. Bh. državljanstvo, kojeg su se bh. građani koji žive u Danskoj morali odreći, moći će zatražiti od 1. rujna 2015. godine.

Danski Parlament je usvojio Prijedlog zakona o posjedovanju dvojnog državljanstva za sve danske državljane. Prema tom zakonu, građani BiH koji su ranije uzeli državljanstvo Danske i odrekli se državljanstva BiH, moći će sada vratiti i svoje bh. državljanstvo. Među njima je i Edin Hajder koji je sa svojom obitelji iz BiH u Dansku stigao prije 20 godina.

''Ja mislim da je ovo jedan korak naprijed, odlična vijest za građane BiH da zadrže svoje državljanstvo, a da usput mogu tražiti i dansko državljanstvo. To je jedna od boljih vijesti i boljih zakona koji su doneseni u posljednje vrijeme'', kazao je Edin Hajder za TV1.

Također, državljani BiH koji imaju boravak u ovoj skandinavskoj državi, moći će zatražiti i državljanstvo Danske. Prijedlog o posjedovanju dvojnog državljanstva, koji je preinačen u formalno-pravni zakonski akt, stupa na snagu od 1. rujna 2015. godine. Edin ističe da nema dilemu oko vraćanja bh. državljanstva, ukoliko za njega i njegovu obitelj neće vrijediti neka nova pravila.

''Ja imam obitelji, tu imam djecu koja su odrasla, ne znam što bi dobio, a što izgubio ako se odlučim za oba državljanstva. Naravno da bi volio dobiti svoje staro državljanstvo, ali to sad ovisi i od bh. diplomacije, odnosno kako će se oni odnositi prema tome, da li će napraviti neki potez da ljudi poput mene i moje obitelji mogu dobiti svoje staro državljanstvo upućujući na ovaj zakon”, kazao je Edin.

Bosna i Hercegovina je do sada imala sporazume o dvojnom državljanstvu sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom. Specifičnost bh. sustava je u tome da bilo koji bh. građanin ukoliko se izjasni kao Hrvat ili Srbin, može dobiti državljanstvo Hrvatske odnosno Srbije iako nikada nije živio u jednoj od te dvije države, javlja TV1.

Podaci Ministarstva civilnih poslova BiH pokazuju da su se bh. državljanstva tijekom ove godine odrekle 1.404 osobe. Veliki broj građana BiH odriče se državljanstva zbog stjecanja državljanstva u Austriji, Sloveniji, Norveškoj i Češkoj. Zakonima Austrije, Norveške ili pak do sada i Danske propisan je uvjet odricanja od ranijeg državljanstva radi njegovog stjecanja u tim državama.

Kopirati
Drag cursor here to close