VIDEO

Brajović: Bezrezervna crnogorska podrška BiH k NATO-u i EU

Vijesti / Flash | 22. 07. 2017. u 09:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović nakon ovotjedne posjete Bosni i Hercegovini u intervjuu za Fenu izjavio je da Crna Gora može pružiti Bosni i Hercegovini sva moguća iskustva u procesu pristupanja NATO-u, pri čemu nadležni u BiH moraju poraditi na vladavini prava, a pogotovo značajno unaprijediti službu sigurnosti.

''Želimo bez ikakve rezerve ponuditi prijateljima u BiH sva naša saznanja i ekspertsku pomoć kako biste, ako je moguće, brže prešli taj put od nas. Jednostavno ukazat ćemo na stvari da ne smijete biti sebični i zatvoreni kada razgovarate s tako moćnim savezom kakav je NATO'', kaže Brajović.

U tom pogledu na današnjem Regionalnom sastanku u Cetinju, koji okuplja predsjednike odbora za sigurnost i obranu i šefove stranih delegacija pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a iz Albanije, BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije očekuje kvalitetnu razmjenu mišljenja, a izrazit će spremnost za suradnju sa zemljama ovog regije.

Crna Gora je s BiH napravila prvi sveobuhvatni sporazum o granici, koji je započeo još dok je Brajović vršio funkciju ministra unutrašnjih poslova Crne Gore.

''Vlada Crne Gore pokrenula je inicijativu prema vladama BiH i Srbije s jedne strane i Vladi Hrvatske s druge da se odredi ta tromeđa točka između naših država. Sve će to doprinijeti bržoj razmjeni iskustava i unapređenju života naših građana. U politici nije najmjerodavnija stvar što misle političari, već kako se osjećaju građani. Političkim potezima trebamo nastojati da suživot na prostoru zapadnog Balkana bude dinamičniji, korektniji i kvalitetniji s ciljem ostvarenja prava građana'', kazao je.

Naglasio je da je Regionalni sastanak prilika da se obilježi veliki vanjskopolitički uspjeh Crne Gore - prijem u NATO, koji je ostvaren 5. lipnja.

''Poslije neovisnosti države to predstavlja najvažniji politički uspjeh ove generacije političara. Definitivno ovo članstvo utemeljuje sigurnost i stabilnost Crne Gore, a time se sva postignuća koja smo postigli u ovih 11 godina, čine potpuno sigurnim i osiguranim'', smatra.

U pogledu vojske ističe da se Crna Gora obvezala da će u narednim godinama dostići dva posto bruto društvenog proizvoda koji se izdvaja za obranu.

''Pri tome ćemo značajno ulagati u modernizaciju vojske. To je obaveza koju ćemo sigurno izvršiti'', uvjeren je.

Posebno ističe potrebu stabilnosti regije.

''Kao članica NATO-a još više ćemo biti sigurna biznis destinacija i investicije će se lakše opredjeljivati k Crnoj Gori. To nam je veoma važno, kao i ostalim zemljama regije. Naravno pri tome nećemo nikoga upućivati što on treba da radi. Ako je izbor naših država iz susjedstva da budu članice NATO-a mi ćemo im u tome pomoći'', kaže Brajović.

Na putu ka članstvu u Europskoj uniji vjeruje da će Crna Gora do polovine 2018. završiti s otvaranjem svih poglavlja budući da je od 30 otvorila 28.

''Nadam se da će uskoro početi proces pregovaranja s BiH, kojoj dajemo bezrezervnu podršku tijekom predaje Upitnika EU. Tu je veoma važno da racionalno procijenite trenutno stanje i naredne korake, odnosno da planovi budu realni i ostvarivi. Ne treba trčati s pokazivanjem pred Europskom komisijom i Europskom unijom ako niste spremni za nešto, jer će vam se to kasnije vratiti za ono što ste obećali'', poručio je odgovornim bh. akterima u procesu europskih integracija.

Tijekom ovotjedne posjete Sarajevu i razgovora s najvišim bh. dužnosnicima ističe da se potvrdio dobar i prijateljski odnos BiH i Crne Gore.

''Takav odnos povjerenja i uzajamnog uvažavanja vlada da nemamo otvorenih pitanja. Ovo je sada kruna parlamentarne suradnje, koju je važno da dalje unapređujemo'', mišljenja je Brajović.

Dolazak u BiH iskoristio je da se susretne i s dijasporom u Veleposlanstvu Crne Gore, kojoj je rekao da trebaju biti lojalni prema Bosni i Hercegovini.

''U tim prilikama uvijek se sazna kada biste dovoljno pažnje poklonili razvoju i zakonskim pretpostavkama da bi odnosi između matice i dijaspore bili bolji. Trebamo unapređivati rješenja Zakona o dijaspori Crne Gore da bismo bili otvoreniji i više na usluzi'', dodao je.

Bh. dužnosnicima zahvalio je na gostoprimstvu navodeći da je uživao u posjeti Sarajevu, gdje je dočekan na najvišem mogućem nivou.

Ocijenio je veoma korisnim razgovore koje je obavio s članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, predsjedavajućima Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem i Barišom Čolakom, kao i članovima kolegija oba doma PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close