Ovi jedno, oni drugo

Branitelji ogorčeni na vlasti koje ne poštuju presude Ustavnog suda

Vijesti / Flash | 11. 10. 2013. u 09:34 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Ustavni sud FBiH u više od 60 slučajeva osporio rad revizorskih timova zaduženih za kontrolu zakonitosti korištenja prava iz braniteljsko-invalidske zaštite, Vlada i resorno ministarstvo nastavljaju s postupkom revizije.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda FBiH se navodi kako su presude po kojima se bez njihova znanja i na temelju podataka koji su dobili tijekom postupka revizije invalidima rata oduzima pravo na naknadu, prijevremeno umirovljenim braniteljima pravo na mirovinu, u izravnoj suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljim slobodama.

Ne obazirući se na presude koje protiv njih donosi Ustavni sud, Vlada i Ministarstvo nastavljaju sa slanjem poziva na davanje izjava braniteljima. Kako su nam rekli neki od njih, samo proteklog utorka zaprimili su preko stotinu poziva u Hercegovini, kojima ih se poziva da pojedinačno daju izjave o tome gdje su ratovali, gdje su ranjavani, koliko su bili u vojsci …

Neki od branitelja su pisali Ministarstvu i Ustavnom sudu tražeći očitovanja, a zanimljivo je iščitavati u odgovorima kako svatko od njih na svoj način tumači zakon.

U odgovoru braniteljima, Ustavni sud FBiH navodi kako su njihove odluke konačne i obvezujuće. Nakon što ove odluke nisu izvršene i provedene od strane vlasti u Federaciji BiH, Sud je donio rješenje o neizvršenju presude Suda i dostavio ga Tužiteljstvu FBiH. Na kraju odgovora braniteljima iz Ustavnog suda su naveli kako neizvršavanje njihovih odluka predstavlja kazneno djelo. Iz ovoga se može iščitati kako bi Tužiteljstvo uskoro trebalo podnijeti kaznene prijave zbog neprovođenja odluka Ustavnog suda.

Osim što čine kazneno djelo po kvalifikacijama Ustavnog suda, Vlada FBiH i Ministarstvo za pitanje branitelja i invalida rata morali bi kompletan postupak revizije braniteljsko-invalidske populacije obustaviti, naravno vodeći se donesenim presudama u slučajevima koji su se vodili protiv njih.

U jednom od odgovora Federalnog ministarstva za pitanje branitelja i invalida Domovinskog rata koji je potpisao Ibrahim Ganibegović, pomoćnik ministra, navodi se kako su ''svi revizorski timovi za kontrolu koji vrše provjeru zakonitosti korisnika prava na boračko-invalidsku zaštitu, imenovani u skladu sa važećim zakonskim i podzakonskim propisima''.

Branitelj koji nam je dao na uvid ovaj pisani odgovor ogorčen je ovakvom izjavom jer je u suprotnosti s presudom Ustavnog suda. Naime, u presudi Ustavni sud FBiH ističe kako revizorski tim za kontrolu zakonitosti korištenja prava iz područja braniteljsko-invalidske zaštite nije formiran sukladno zakonu jer jedan od članova tima nije pripadnik Armije BiH i HVO-a, ili policije što je po zakonu uvjet.

Branitelji s kojima smo razgovarali ističu da nemaju namjeru odazvati se pozivu za davanje izjava. Ogorčeni su i na stranke s hrvatskim predznakom koje prešutno odobravaju dosadašnje ''pravno nasilje'' koje provodi Vlada i nadležno ministarstvo. Mnogi od njih obraćali su se i tražili pomoć od hrvatskih zastupnika u Parlamentu, političara i vodećih ljudi najjačih hrvatskih stranaka, ali rijetki su ih uopće željeli i saslušati.  

Kopirati
Drag cursor here to close