ima još puno posla

Do kraja prosinca o priznavanju rezultata popisa u BiH

Vijesti / Flash | 20. 09. 2016. u 07:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Međunarodne monitoring misije (IMO tim) boravit će naredni tjedan u Sarajevu gdje će dati ocjenu dosadašnjih aktivnosti vezanih za objavu rezultata popisa u BiH, potvrđeno je za Klix.ba u Agenciji za statistiku BiH.

Kako je rečeno, Agencija za statistiku BiH trenutno radi na objavi takozvanih knjiga koje će korisnicima podataka olakšati targetiranje grupa unutar objavljenih rezultata.

Agencija za statistiku BiH aktivno radi na ovom projektu, a kako ističu, u njihovoj provedbi surađivat će sa međunarodnim predstavnicima.

Posebno ističu da je posjeta IMO tima, koja je zakazana za idući tjedan, redovna posjeta s ciljem održavanja 24. sjednice.

Što se tiče priznavanja rezultata popisa stanovništva u BiH, koji su objavljeni krajem lipnja, iz Agencije za statistiku BiH očekuju da će se to dogoditi u prosincu. Kako navode, još je mnogo aktivnosti koje moraju biti obavljene do prosinca kako bi se konačno pristupilo prihvaćanju rezultata popisa stanovništva.

Podsjećamo, popis stanovništva iz 2013. godine najveće je statističko istraživanje države od 1991. godine kada su objavljeni rezultati posljednjeg popisa stanovništva u našoj zemlji. Cilj svakog popisa bio je ustanoviti broj stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima.

Osim broja i prostornog rasporeda, popis stanovništva osigurao je podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, ekonomskim, migracijskim i drugim značajkama stanovnika, kao i o broju domaćinstava, obitelji i njihovim značajkama, te podatke o stambenom fondu i njegovim značajkama. Ti su podaci neophodni za provođenje ekonomskih i socijalnih razvojnih politika te znanstvenih istraživanja, korištenja sredstava iz EU i drugih fondova, kao i druge potrebe građana.

Kopirati
Drag cursor here to close