Poruka iz Trebinja

Dodik protiv puta BiH ka NATO savezu

Vijesti / Politika | 19. 08. 2017. u 12:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik ponovio je danas u Trebinju da je za odbacivanje politike puta BiH ka NATO savezu.

Zamjera toj vojnoj alijansi što se, kako je ustvrdio, miješa u unutarnje stvari u BiH, pa i sada nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je odbijena apelacija Pravobraniteljstvaa RS-a u predmetu vojne imovine Veliki Žep u Han Pijesku.

Dodik je rekao novinarima u Trebinju da je ranije politika u RS-u u vezi s NATO savezom bila da nema kretanja ka tom vojnom savezu te smatra da RS mora biti jedinstvena u vezi s pitanjem knjiženja vojne imovine.

Oni koji budu, kako je dodao, izbjegavali okupljanje o temi politike odbijanja NATO-a samo će "pokazat svoje pravo lice i politiku podaništva tom savezu i zapadu“.

''Imamo situaciju da nas je NATO bombardirao, da je bacao osiromašeni uran na nas, te da se ne samo kao vojna, već i kao politička organizacija miješala se u unutarnje stvari u BiH, a sada veoma vidljiv i aktualan je primjer oko imovine na Han Pijesku i svega što se događalo u sudu'', naveo je entitetski predsjednik.

Najavio je da će u nadolazećem razdoblju sa svojim suradnicima raditi na tome da, kako kaže, objasni ljudima o čemu je ovdje riječ i što je na djelu.

''A riječ je o kontinuitetu devastiranja RS-a, njenog statusa i njenih prava'', tvrdi Milorad Dodik.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović također je ustvrdila danas u Trebinju da je odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa knjiženjem vojne imovine u Han Pijesku "politička odluka“ te da Zakon o obrani podrazumijeva da se postigne sporazum između strana u BiH, Vijeća ministara i dvije entitetske vlade o bilo kojem rješavanju problema u vezi sa imovinom.

Smatra da su "sudovi u BiH, ne samo Ustavni već i Sud BiH, često u funkciji kreiranja političkog stanja ili političkih odnosa, nastojeći tako da zamijene one koji trebaju donositi političke odluke“.

Dodala je da sudovi ne mogu da nadomjeste druge institucije vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close