Loša odluka

Erdoan: Oružje SAD-a palo u pogrešne ruke

Vijesti / Svijet | 22. 10. 2014. u 15:14 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan ocijenio je u srijedu da je "loša" odluka Sjedinjenih Američkih Država da dostave oružje i municiju kurdskim borcima koji brane sirijski grad Kobane od džihadista.

''Danas je jasno da je ova odluka loša'', ocijenio je Erdoan objasnivši da je ovo oružje palo u ruke glavne kurdske stranke u Siriji, Stranke demokratskog jedinstva, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, i u ruke grupe Islamska država.

''Svu pomoć za Stranku demokratskog jedinstva uživat će pobunjenci iz Kurdistanske radničke stranke (PKK), a Turska mora da se bori protiv toga'', kazao je on za tisak prije službenog puta u Letoniju.

Nakon što su izveli više zračnih napada na položaje džihadista koji drže Kobane u opsadi, Amerikanci su u ponedjeljak rano ujutro iz aviona ispustili oružje, municiju i medicinski materijal snagama Jedinica za zaštitu naroda, naoružanom ogranku Stranke demokratskog jedinstva koja se bori protiv džihadista.

''Ne razumijem zašto je Kobane važan u očima Amerikanaca, nema više ni jednog civila u gradu'',kazao je on.

U nedjelju je šef turske države kategorično odbio da pomogne Stranci demokratskog jedinstva jer je ona za njega "teroristička organizacija", kao i PKK koji od 1984. godine vodi gerilu protiv vlade u Ankari.

Turska je do sada odbijala intervenirati vojno i pomoći braniteljima Kobanea plašeći se da bi takva operacija mogla koristiti režimu sirijskog predsjednika Bašara el-Asada, crne ovce za Tursku, i jačanju Kurda.

Pod pritiskom SAD-a, saopćila je u ponedjeljak da je spremna pustiti da preko njenog teritorija pređu irački kurdski borci "pešmerge" na putu prema Kobaneu.

Podsjećamo, Američka vojska je priopćila u ponedjeljak da je bacila oružje iz zraka sirijskim Kurdima koji se bore protiv militanata Islamske države nedaleko od Kobanija, što je, kako se čini, prvo javno priznanje Pentagona da je dopremio oružje pobunjenicima.

SAD je unaprijed upozorio Tursku da će dopremiti oružje sirijskim Kurdima kojima Ankara ne vjeruje zbog njihove povezanosti s turskim Kurdima koji su desetljećima vodili pobunu u Turskoj u kojoj je izgubilo život 40.000 ljudi.

''Oružje koje je dostavila američka vojska će biti "velika pomoć" sirijskim kurdskim borcima koji se bore protiv džihadista grupe Islamska država (IS) za kontrolu grada Kobanea'', rekao je u ponedjeljak kurdski glasnogovornik.

Kopirati
Drag cursor here to close