Ali ne na vremenski okvir

EU: Britanski izbori će utjecati na pregovore o Brexitu

Vijesti / Flash | 09. 06. 2017. u 12:09 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerenik Europske komisije za ekonomska i financijska pitanja Pierre Moscovici izjavio je danas kako će rezultati izbora u Velikoj Britaniji utjecati na ‘duh’ pregovora o Brexitu, ali ne vjeruje da će dovesti u pitanje sam vremenski okvir procesa, prenosi Xinhua.

U intervjuu za lokalnu televiziju Europe 1, Moscovici je rekao da "vremenski okvir Brexita nije provizoran".

''Ovaj rezultat izbora će bez sumnje utjecati na duh pregovora, ali ne dovodi u pitanje sami početak pregovora'', dodao je bivši ministar gospodarstva Francuske.

Na pitanje hoće li pregovori započeti kako je bilo i planirano, 19. lipnja, EU povjerenik je rekao da ne treba žuriti, “ali u svakom slučaju, mi smo spremni”.

''Gospođa May, koja je iz ovih izbora trebala izaći ojačana, izgubila je okladu i stoga se sada nalazi u ne baš jasnoj situaciji, jer činjenica je da zapravo sada ne znamo kakva je situacija s britanskom vladom'', dodao je.

Britanska premijerka Theresa May kockala se sa vlastitom političkom budućnosti tako što je raspisala prijevremene opće izbore kako bi ojačala svoju poziciju u pregovorima o Brexitu, ali rezultati izbora održanih jučer pokazuju kako njena stranka neće imati dovoljnu većinu da sama formira vladu.

Unatoč lošim rezultatima njene stranke na jučerašnjim izborima, britanska premijerka Theresa May u petak se sastala s kraljicom Elizabetom II u Buckinghamskoj palači kako bi zatražila dozvolu za formiranje nove vlade uz pomoć manjinske stranke.

Ona pokušava zadržati svoju premijersku poziciju uz podršku Demokratske unionističke stranke (DUP) Sjeverne Irske s kojom je dogovorila koaliciju za ostvarenje potrebnog broja mjesta u parlamentu, javlja BBC.

Konzervativcima trenutno nedostaje osam mjesta kako bi imali 326 mjesta u parlamentu, odnosno natpolovičnu većinu.

DUP i Konzervativna stranka će zajedno imati 329 zastupnika u donjem domu parlamenta.

Kopirati
Drag cursor here to close