Podledinac

Grude: Mladić pokraj kuće ubio poskoka dugog 40 centimetara

Vijesti / Flash | 24. 06. 2017. u 17:55 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mještani naselja Podledinac u općini Grude ubili su u subotu u poslijepodnevnim satima poskoka, jednu od najopasnijih hercegovačkih zmija.

Poskok, dug otprilike 40 centimetara, ubijen je u blizini obiteljske kuće.

Kako je za Bljesak.info rekao mladić koji je ubio zmiju, prvo su je vidjeli u blizini kokošinjca, nakon čega je zmija pobjegla u zid.

''Nakon što nas je čula, zmija je pobjegla u zid, pa smo naložili vatru i natjerali ju da izađe iz zida, a potom ubili'', istaknuo je mladić.

Inače, poskok (lat. Vipera ammodytes) je najotrovnija i najopasnija europska zmija iz obitelji ljutica. Živi na kamenitim i sunčanim područjima južne Europe i Male Azije.


Poskok ubijen u Podledincu kod Gruda dug 40 centimetara (Foto: Bljesak.info)

Inače, griz poskoka za ljude može biti smrtonosan. Čak i netom izleženi mladunci dugi od 15 do 18 cm su opremljeni otrovom i otrovnim zubima te mogu zadati vrlo ozbiljan i opasan ugriz.

Otrov se pretežno sastoji od hemotoksičnih tvari, koje zgrušavaju krv i izazivaju šok. Njegov snažan otrov može ubiti manje kralješnjake u roku od nekoliko sekundi. Za čovjeka je smrtna doza u prosjeku 25 - 40 mg ovisno o dobi, zdravlju i mjestu ugriza. Snaga njegovoga otrova čak je jača i od nekih kobri kod kojih je smrtna doza u prosjeku 30 - 50 mg.

Prvi simptomi trovanja su bol i/ili oticanje ugriženog dijela tijela. Otok se javlja 2 - 3 minute nakon ugriza i brzo se širi. U velikih primjeraka zubi mogu biti i 1 cm dugi, pa otrov može biti unesen u mišić što ubrzava razvoj simptoma trovanja. 

Kopirati
Drag cursor here to close