Sastanak

HDZ BiH neće u Vijeću ministara podržati ništa što je protiv RS-a

Vijesti / Flash | 16. 06. 2017. u 10:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Srpska razvija ideju koja bi mogla rezultirati preuzimanjem ustavne ingerencije nad pravosuđem u RS'', rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske nakon sastanka s hrvatskim članom Predsjedništva BiH, Draganom Čovićem, koji je dana održan u Banja Luci.

Dodik je, kako prenose Nezavisne novine, pojasnio da sadašnje pravosuđe na državnoj razini, uključujući i Sud BiH i Tužiteljstvo BiH, nisu u funkciji Republike Srpske, njezinog Ustava i javnog interesa, ali nije dalje precizirao konkretne mjere.

Čelnici SNSD-a i HDZ-a BiH su istaknuli da suradnja dvije stranke vrlo dobra i da će biti nastavljena u obostranom interesu.

''Konstatirano je da postoje ozbiljni problemi u funkcioniranju tih institucija, njihov kredibilitet je značajno urušen i ugrožena je Reformska agenda'', rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da je problem u funkcioniranju institucija BiH nastao zbog inertnosti vladajuće strukture na razini BiH.

''Republika Srpska na razini BiH ima lošu poziciju zbog ponašanja srpskih predstavnika na toj razini'', rekao je i ponovio kako nije prihvatljivo ponašanje srpskih ministara u Vijeću ministara BiH prilikom glasovanja o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, prenio je RTRS.

Čović je rekao da ministri u Vijeću ministara iz HDZ-a neće puštati zakonske prijedloge u Vijeću ministara ako prethodno nisu uvaženi interesi i stajališta RS.

Dodao je kako na razini BiH nema parlamentarne većine, da BiH kasni na europskom putu i da je zbog toga neophodno da počne funkcionirati mehanizam koordinacije.

Čović je rekao kako su izmjene Krivičnog zakona BiH koje je Vijeće ministara utvrdio mimo stavova Republike Srpske nedopustive.

Naglasio je kako do kraja mora profunkcionirati mehanizam koordinacije, koji uvažava ustavne nadležnosti, jer ne vidi razlog zašto da toga nije došlo, a kako bi BiH ubrzala svoj europski put, na kojem kasni.

''Većina odgovora na pitanja iz Upitnika Europske komisije su već završena, a da bi se izbjegle bilo kakve spekulacije i moguće nedorečenosti to treba uraditi, kako bi BiH što prije dobila status u EU'', rekao je Čović.
Osvrćući se na dopune Krivičnog zakona BiH, istakao je da BiH treba cjelovita reforma pravosuđa.

Kopirati
Drag cursor here to close