Uzavrele strasti

Hrvatski branitelji najavljuju tužbe i prosvjede

Vijesti / Flash | 21. 12. 2013. u 10:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez svojom posljednjom odlukom obustavio isplate invalidskih naknada za mjesec studeni, uzavrele su strasti među braniteljskom populacijom u tri zapadnohercegovačke općine Ljubuškom, Posušju i Grudama.

Nezadovoljstvo među tom kategorijom ljudi još je i veće spoznajom da je takvu odluku potpisao i federalni ministar financija Ante Krajina. Branitelje ionako nezadovoljne dosadašnjim radom ministra Zukana Heleza i njegovim selektivnim pristupom reviziji braniteljske populacije i njihovih prava, takav potez nije iznenadio.

Prava branitelja

Stoga su o narušavanju svojih prava krenuli u konkretnu akciju. Održali su više sastanaka i upoznali nadležne općinske i županijske institucije o nepravdi koja im se već duže vrijeme čini.

Na posljednjom sastanku održanom u Grudama, predstavnici Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije odlučili su povući i konkretne poteze. Na tom sastanku dragovoljci i veterani ogorčeni su što im se čini već duže vrijeme, a sve je kulminiralo najnovijom odlukom o neisplati naknada za invalidnine za mjesec studeni, odlučili su kako će koristiti sva zakonom dopuštena sredstva kako bi zaštitili svoja prava i dostojanstvo, piše Večernji list.

Kako je kazao predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Zapadnohercegovačke županije Mario Tica za Večernji list, ako se takva diskriminirajuća odluka žurno ne povuče, uslijedit će tužbe, a za očekivati je da će nezadovoljstvo branitelja imati i druge posljedice.

Branitelji neće prezati ni od blokiranja graničnih prijelaza na najprometnijim cestovnim pravcima prema Federaciji Bosne i Hercegovine, a nisu isključene i neke druge aktivnosti, od prosvjeda na ulicama, pred tijelima važnijih federalnih institucija...

Jača uloga Sabora

Koliko su god nezadovoljni time što im čini federalni ministar već duže vrijeme, braniteljska populacija u tim općinama nije zadovoljna ni radom Odbora za branitelje pri Hrvatskom narodnom saboru.

Složili su se da njegova uloga mora biti veća i snažnija, ali i usmjerena u čast zaštite prava istinske braniteljske populacije kako se ne bi nijednog trenutka dopustilo da se pravi razdor među braniteljima, kao što je očito bio pokušaj posljednjom odlukom ministra Zukana Heleza.

Kopirati
Drag cursor here to close