Zaboravljeni

Hrvatski političari šute, branitelji pripremaju tužbe

Vijesti / Flash | 20. 10. 2013. u 14:00 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici HVIDRA-e HVO-a HB izuzetno su razočarani činjenicom da ih nitko od hrvatskih političara iz BiH nije pozvao na sastanak niti ponudio pomoć u rješavanju problematike brisanja 10.009 pripadnika HVO-a iz evidencije branitelja u Hrvatskoj.

Uz to, nakon posljednje sjednice predsjedništva i glavnog odbora nisu dobili nikakve opipljive prijedloge za rješavanje braniteljskih problema.

- Nažalost, dani prolaze, a mi i dalje čekamo. Postoje određene najave kako bi se uskoro u Zagrebu trebao održati sastanak s hrvatskim političarima, ali sve je još samo u fazi najave. Ono što mogu kazati jest kako mi nećemo još dugo čekati prije nego povučemo sljedeće korake, jasno je poručio za Dnevni list Dragan Radić, predsjednik HVIDRA-e HVO-a HB.

Kako je tome tako, vidi se i iz činjenice kako su predstavnici branitelja izradili obrasce koje treba ispuniti kako bi se tužilo Hrvatsku zbog izbacivanja iz prava. Naime, već ranije je najavljeno kako će branitelji pokušati iscrpiti sve ostale opcije, pokušati naći rješenja kroz razgovore, ali ukoliko to ne upali, krenut će tisuće tužbi prema Hrvatskoj.

- Obrasci su završeni i podijeljeni naših članovima koje želimo na taj način educirati kako da pokrenu postupak protiv Hrvatske. Vrlo je važno da na ovaj način ne moraju angažirati odvjetnike, što bi im iziskivalo dodatne troškove, istaknuo je Radić.

Uz to, napominje kako su branitelji na rubu strpljenja te kako zasigurno neće još dugo čekati da se političari i iz Hrvatske i iz BiH udostoje na dijalog i pronalazak modela za rješavanje ove situacije.

Prema tome, ukoliko se sastanci ne dogode u neko skoro vrijeme, možemo očekivati novi val tužbi braniteljske populacije, koja će na taj način pokušati zaštititi svoja prava.

Podsjetimo, branitelji ne žele da im se ukidaju mirovine, a Predrag Matić, ministar branitelja RH, jasno je u nekoliko navrata kazao kako se to neće dogoditi i da će se mirovine nastaviti isplaćivati. Međutim, branitelji traže pismena jamstva jer, poučeni prijašnjim iskustvima, ne vjeruju ni u kakva obećanja.

Inače, cijeli ovaj problem nastao je kad je Ministarstvo branitelja RH izbrisalo 10.009 ratnih vojnih invalida, pripadnika HVO-a koji u Hrvatskoj primaju mirovine i imaju zdravstveno, ali nisu ratovali na tlu Hrvatske.

Radi se o pripadnicima HVO-a s “Južnog bojišta”, kojima su tadašnji pomoćnici ministra obrane RH Marinko Krešić i Ljubo Ćesić Rojs izdali potvrde da su bili pripadnici Hrvatske vojske i potvrde o načinu stradavanja. Na taj način stvoreni su uvjeti da ih se uvede u mirovinski sustav Hrvatske.

Navedena rješenja bila su jedini način da vojnici iz HVO-a dobiju neka prava kao i hrvatski branitelji te su ona zadržana u MORH-u i nikada im nisu dostavljena.

Međutim, prije nekog vremena dio rješenja netko je uspio iznijeti iz MORH-a te je dvjestotinjak branitelja HVO-a tužilo Hrvatsku tražeći prava koja imaju i hrvatski branitelji, što je na noge podiglo tamošnju vlast.

Na ime tužbi traže oko 46 milijuna kuna. Matić je jasno kazao kako je upravo zbog svega toga odlučio ukinuti status RVI-ja za svih 10.009 pripadnika HVO-a.

S druge pak strane, odvjetnici koji zastupaju branitelje tvrde kako pripadnici HVO-a imaju sve dokumente koji jasno i nedvosmisleno dokazuju kako imaju sva prava kao i Hrvatska vojska te da sve što u posljednje vrijeme radi Ministarstvo branitelja ima elemente kaznenog djela.

Isto tako, kategorični su u ocjeni kako niti jedan pripadnik HVO-a neće izgubiti svoja prava ukoliko tuži Hrvatsku pred Upravnim sudom.

Kopirati
Drag cursor here to close