Bez podrške SNSD-a

Košarac: Visoki predstavnik je nametnuo Sud i Tužiteljstvo na razini BiH

Vijesti / Flash | 14. 06. 2017. u 13:15 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedavajući Kluba zastupnika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) kazao je da je stav SNSD-a da Sud i Tužiteljstvo na razini BiH trebaju biti ukinuti te da se ove nadležnosti trebaju vratiti na razinu entiteta.

''Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće treba birati na entitetskoj razini, a parlamenti na entitetskim razinama trebaju birati suce i tužitelje'', mišljenje je Košarca, koji tvrdi da je visoki predstavnik u BiH nametnuo i Sud i Tužiteljstvo na razini BiH.

Dodao je da institucije pravosuđa na razini BiH nemaju podršku SNSD-a te da su to i ranije više puta jasno istaknuli.

Kazao je i to da postoji niz nagomilanih problema i predmeta koji stoje u bh. pravosudnim institucijama, a za koje je itekako zainteresirana Republika Srpska - od ratnih zločina pa do nekih drugih pitanja kao što su politička ubojstva u Istočnom Sarajevu.

Tvrdi da nije bilo političke spremnosti pravosudnih institucija BiH da kvalitetno reagiraju na spomenuta pitanja, što, dodao je, govori o samom odnosu ovih institucija prema važnim pitanjima za RS.

Predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a napomenuo je da zastupnici ove stranke danas ne sudjeluju na 47. sjednici Zastupničkog doma PS BiH, jer ovom sjednicom predsjedava Šefik Džaferović kao i zbog toga što, kako je rekao, ne žele "sudjelovati u igrama koje komponiraju Mladen Bosić i SDS".

Naglasio je da SNSD ne podržava usvajanje Kaznenog zakona koji uključuje primjedbe i sugestije iz RS-a o kojima je danas govorio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović.

''Meni se čini da SDS na neki način priznaje genocid u Srebrenici'', rekao je Košarac te pozvao rukovodstvo stranke SDS-a da osudi ponašanje "njihovih hipotekarnih ministara u Vijeću ministara BiH".

Također ih je pozvao da, zajedno sa zastupnicima SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH glasaju protiv predloženog Kaznenog zakona BiH kada bude došao u parlamentarnu proceduru.

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma PS BiH (Srpska demokratska stranka-SDS) Mladen Bosić, kazao je, odgovarajući na komentare predsjedavajućeg Kluba zastupnika SNSD-a, da Košarac radi ono što mu nalaže politika njegove stranke.

''To je dizanje tenzija, laganje i optuživanje ljudi'', rekao je Bosić, dodajući da ga ne iznenađuje što SNSD ne podržava izmjenu postojećeg sustava pravosuđa koja je u interesu građana i čiji je cilj konačan početak borbe protiv kriminala i korupcije.

Bosić tvrdi da je vrh vlasti u RS-u pokrovitelj najkrupnijih kriminalnih djela te da je u izravnoj sprezi s pravosuđem koje ne procesuira ova kaznena djela.

On se osvrnuo i na izmjene Kaznenog zakona BiH i podsjetio da je zastupnik Denis Bećirović prvobitno pokrenuo inicijativu da se naprave te izmjene.

''Na toj sjednici Klub zastupnika SDS-a bio je protiv te inicijative, a sjednici nisu nazočili niti su glasovali zastupnici SNSD-a te su na taj način onemogućili da se to zaustavi entitetskim glasovanjem'', napomenuo je i dodao da SDS nema razloga da sada mijenja mišljenje i da će ponovno glasovati protiv izmjena Kaznenog zakona.

Kako je rekao, na SNSD-u je hoće li taj zakon biti usvojen ili ne te da će, ako opet ne budu nazočili glasovanju kao i prvi put, zakon biti usvojen, unatoč glasovima SDS-a koji će biti protiv.

Kopirati
Drag cursor here to close