Kamera? Ide. Klapa.

Kreće video-nadzor: Postavljene prve kamere na mostarskim ulicama

Vijesti / Politika | 22. 09. 2014. u 20:07 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Testna faza nadgledanja mostarskih ulica počela je postavljanjem prvih kamera na Bulevaru i, prema ranijim najavama, probni sustav trebao bi biti pušten do kraja mjeseca.

Naime, kako je neki dan i predstavljeno javnosti, početak projekta službenog naziva 'Sustav video nadzora za grad Mostar' će se krenuti s nekoliko kamera koje će pokrivati ulaze i izlaze grada i najfrekventnija područja u gradu. Kasnije bi se, tvrde nadležni, testni sustav trebao nadograđivati.

'Preko' milijun maraka vrijednosti

Tako je Slađan Bevanda ministar unutarnjih poslova u Vladi HNŽ-a, rekao kako bi nakon testne faze, Mostar trebao imati 76 kamera.

''U fazi smo ishođenja završnih dozvola i dokumentacije grada Mostara, tu ćemo dokumentaciju vrlo brzo imati spremnu i krećemo u realizaciju projekta'', rekao je Bevanda medijima početkom rujna dodavši kako će, osim kamera grad dobiti ''i moderan operativni centar koji je dobrim dijelom završen''.

Projekt je, kako je rekao Bevanda, vrijedan ''preko pola milijuna maraka'', a za sada se provodi doniranom opremom mostarskih gospodarstvenika.

Načelnik PU Mostar Draženko Miletić, pak tvrdi da bi 76 zadovoljilo ''95 do 98 posto potreba sigurnosti grada'', ali i da policija neće bježati od toga da se škole i gospodarski subjekti vežu na njihov sustav.

Sve po zakonu 

Bevanda je rekao kako se neće ''snimati'' ljude, ali i obećao kako će sav projekt biti crno na bijelo.

''Ljudi kažu uvodi se 'Big brother' u grad, ali ne. Sve se radi po zakonu, neće biti niti smije biti zloupotreba. Isključivi cilj video nadzora je podići sigurnost imovine i građana na višu razinu", rekao je Bevanda.

Srećko Bošnjak, glasnogovornik Uprave policije MUP-a HNŽ, naveo je kako je ovaj projekt značajan za grad Mostar jer policiji nije u cilju kontrolirati građane, nego im omogućiti sigurnost.

A sigurnosti u Mostaru ovih dana manjka. Naime, kako je ranije objavljeno, u nedjelju su tri maskirane osobe opljačkale kladionicu, masovna tučnjava i napad na policiju dogodio se u noći s petka na subotu u Vukovarskoj ulici, a u Ulici Maršala Tita polupani su automobili. Pucnjava, tučnjava i potjera normalni su naslovi vikend-izdanja crnih kronika, a Mostarce je tjednima izluživao serijski bušač guma.

Njega je policija uhitila iako je javnost uskraćena za detalje. A ovim sustavom, koji je već pušten je u rad u Čapljini, Jablanici, Konjicu i Neumu, obećali su, a vrijeme je od obećanja, porast će sigurnost u Mostaru. Policiji će biti olakšan rad ali i umanjen alibi da je počinitelje teško pronaći.

Problemi s kamerama 

Priča s policijom i kamerama u Mostaru ima i svoju drugu stranu. Naime, Večernji list je u veljači prošle godine pisao kako je, unatoč video nadzoru, iz kruga Policijske uprave, netko ukrao Golfa 'dvojku'.

Automobil je, na parkingu mostarske policije bio parkiran tjedan dana, jer ga je 'pauk' dovezao zbog nepropisnog parkiranja.

''Ni sigurnosne kamere na zgradi PU Mostar nisu im bile od velike pomoći, jer ne ‘pokrivaju’ baš taj dio kruga gdje je vozilo bilo parkirano, ali su na kraju, kako se policijskim rječnikom spominje, operativnim radom došli do vlasnika, što je ponovno stvorilo bizarnu situaciju, jer ga nisu mogli osumnjičiti za krađu vlastitih kola, pa je sve završilo na prekršajnoj prijavi'', pisao je tada Večernjak.

Kopirati
Drag cursor here to close