Prijetnje stabilnosti

Ljubić: Izjave hrvatske predsjednice nisu bez osnove

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 11:12 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izjave predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović kako se treba suočiti sa činjenicom da se iz tzv. Islamske države u BiH vraća tisuće boraca, nisu izrečene bez osnova, niti napamet - smatra predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) Božo Ljubić.

On je danas u Banja Luci ukazao na sve funkcije koje je obavljala Grabar-Kitarović, između ostalog, i na funkciju generalne tajnice NATO-a, piše Fena.

''Problem Bosne i Hercegovine je politička nestabilnost, koja je posljedica mnogih inkoheretnosti samog ustavnopravnog poretka BiH, a postoji i problem radikalizma, koji se ogleda u raznim sferama'', mišljenja je Ljubić.

Izjava predsjednice Hrvatske se, kaže, odnosila na "uvezeni radikalizam islamske provinijencije, povezan s vehabijsko-selefijskim pokretom i činjenicom da se stotine dragovoljaca iz BiH nalaze na ratištima Sirije i Iraka, u postrojbama ISIL-a i Al-Kaide''.

''Svakako da njihov povratak u BiH najviše prijeti stabilnosti BiH, mnogo manje stabilnosti susjeda'', ocijenio je Ljubić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Naveo je i da je Federalna uprava policije prije nekoliko godina potvrdila da prate oko 60 selefijskih zajednica u BiH.

''Ne kažem da su to sve terorističke stanice, ali da u tom radikalnom pokretu ima i takvih'', kazao je Ljubić.

Podsjetimo, Kolinda Grabar Kitarović sudjelovala je na sigurnosnom forumu NATO-a u kanadsko Halifayu i u intervjuu za Defense News kazala kako je nestabilnost BiH najveća prijetnja Hrvatskoj. Dodala je i kako postoje zemlje koje se ne upliću samo u politiku nego i mijenjaju islam koji postaje sve radikalniji.

Na njene izjave reagirali su Mustafa Cerić, Muhamed Filipović i SDP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close