Tužiteljstvo HNŽ

Mostar | Vještak potvrdio: Bakterija uzrok smrti svih beba

Vijesti / Flash | 24. 02. 2017. u 13:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo HNŽ-a zaprimilo je nalaz vještaka u kojem se navodi da je uzrok smrti svih beba koje su prošlo ljeto preminule u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici u Mostaru bakterija klebsiella pneumonija, saznaje Dnevni list od izvora bliskih Tužiteljstvu HNŽ-a.

Zaraženih beba sveukupno je bilo osam, a četiri su preminule – dječaci iz Mostara 16. i 21. kolovoza, dječak iz Drvara 10. rujna, djevojčica iz Stoca 23. kolovoza. Iz bolnice su na konferenciji za tisak tvrdili da su bebe uz bakteriju imale i „druge teške dijagnoze“, no nalaz vještaka, kako saznajemo – potvrđuje da je bebe ubila upravo bakterija.

Čeka se nalaz

Postupajući tužitelj u ovom predmetu Milan Ristić u utorak  je u telefonskom razgovoru kazao da se nalaz vještaka očekuje ubrzo, a na  pismeni upit od srijede o saznanjima da je nalaz ipak stigao i da potvrđuje da je uzrok smrti beba bakterija jučer i prekjučer nije odgovorio. Prije mjesec dana Ristić je naveo da se čeka upravo nalaz vještaka, na temelju kojega će se odlučiti o daljnim potezima Tužiteljstva.

Krili infekciju

Rezultat obdukcijskoga nalaza preminulog dječaka iz Drvara u javnosti nije objavljen, no sudeći prema nalazu vještaka, i tog dječaka je ubila opasna bakterija.

Podsjetimo, Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru duže od mjesec dana je demantirala da ima infekciju u bolnici, a u javnost je izlazila s informacijom da je sve sterilno, u isto vrijeme održavajući interne sastanke o infekciji klebsielle.

Međutim, pismeni nalazi dvaju dječaka su pokazalo kako je kod kojih je klebsiella pneumonija nađena u krvi. Bilo je to presudno da županijski ministar zdravstva pozove federalne inspektore u bolnicu.

Između ostalog, oni su ustanovili da su sve prijave o zaraženim bebama Zavodu za javno zdravstvo HNŽ poslane isti dan – 27. rujna.

''Bebe su imale dovoljno razloga da umru i bez bakterije Klebsiella pneumoniae'', rekao je Ante Kvesić, ravnatelj Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na press konferenciji održanoj u bolnici u listopadu.

On je rekao kako je četvero nedonoščadi koje je preminulo u ovoj ustavni imalo spomenutu bakteriju, ali i druge dijagnoze koje su odgovorne za njihovu smrt.

''Sve bebe koje su umrle su imale četiri do pet ostalih dijagnoza. Je li Klebsiella pridonijela tome, vjerojatno da, bilo bi dobro da ih nisu imale, međutim sve dijagnoze su bile smrtonosne. Bi li se bebe izvukle da nije bilo Klebsielle ja to ne znam, možda i bi'', rekao je tada Kvesić.

Na press konferenciji ravnatelj je predočio zapisnik o medicinskom nadzoru koji je izvršila Federalna uprava za inspekcijske poslove, a koji je sačinjen na osnovu medicinske dokumentacije iz ove bolnice.

U njemu je navedeno kako je muško nedonošče rođeno 12. kolovoza, preminulo 16. kolovoza. Drugo nedonošče, također muško je rođeno 17., a preminulo je 21. kolovoza. Treće žensko nedonošče je rođeno 19., a preminulo je 23. kolovoza. Četvrto nedonošče koje je preminulo 10. rujna je rođeno 31. kolovoza.

 

Kopirati
Drag cursor here to close