Nastavak suđenje

Mostar: Istražitelji zakasnili dati mito lažnoj uposlenici Službe za poslove sa strancima

Vijesti / Flash | 21. 08. 2017. u 15:16 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za zloupotrebe u Službi za poslove sa strancima, prikrivena istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je ispričala kako je zakasnila na sastanak na kojem je optuženoj Vlatki Puljić trebala dati novac da bi se talijanskom državljaninu vratili papiri.

Istražiteljica SIPA-e kod imena Sanja, koja je svjedočila iz posebne prostorije Suda BiH, kazala je da je njen zadatak bio da stupi u kontakt sa osumnjičenima Vlatkom Puljić i Anom Miličević i da im ponudi novac kako bi “riješila status” građana Italije Luigija de Iucidibusa, kome je Služba za poslove sa strancima oduzela putovnicu i zabranila ulazak u BiH na pet godina.

“Vlatka i Ana su već odranije očekivale poziv i bile su zajedno”, kazala je svjedokinja o sastanku sa optuženima u Etno kući u blizini Međugorja.

Svjedokinja je dodala da su Ana i Vlatka bile oprezne tijekom prvog sastanka ali da je Vlatka kazala kako za 20.000 eura može Lugiju vratiti putovnicu koji mu je oduzeo uposlenik Službe za poslove sa strancima Josip Kvesić te promijeniti odluku o zabrani ulaska u BiH, piše Detektor.ba.

“Vlatka se predstavila kao osoba koja radi u Službi i koja zajedno sa drugim osobama to može da uradi”, kazala je Sanja.

Svjedokinja je na dodala kako je kazala Vlatki Puljić da kod sebe ima 5.000 maraka i da zbog kratkog roka nema kod sebe ostatak novca te da će ga donijeti dan poslije, kada Vlatka donese putovnicu Luigija de Iucidibusa i novo rješenje o zabrani njegovog ulaska u BiH.

Vlatka je, kako je kazala svjedokinja, tražila da joj iste noći dadne 5.000 maraka a da će ona sljedećeg jutra donijeti putovnicu i rješenje. Po iskazu svjedokinje dogovor je bio da se nađu kroz pola sata. Sanja je napomenula kako su Ana i Vlatka sve vrijeme njihovog razgovora slale poruke i “prema nekim porukama mijenjale stav”.

Vlatka je preuzela polovinu novca 2.500 maraka, prema riječima svjedokinje, istu večer kada su imale prvi sastanak. Pola sata nakon preuzimanja novca, Vlatka je pozvala Sanju i tražila da se hitno nađu kako bi joj potpisala papir “jer je bila obavezna prema trećim osobama” imati potvrdu da je uzela novac, ispričala je svjedokinja.

Na benzinskoj crpki u Mostaru, Vlatka je vratila novac.

“Drsko mi je vratila novac i rekla da nakon ovoga neće biti dovoljno ni 100.000”, kazala je svjedokinja.

Kada je svjedokinja pozvala Vlatku i pitala je zbog čega je vratila novac, Vlatka je, prema svjedočenju, kazala kako “ne želi da se bruka i ugrožava posao inspektora za 2.500 maraka”.

“Rekla je da se javim kada budem imala svih 20.000 eura”, kazala je svjedokinja.
Optužnica tereti šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima BiH Borisa Kordića, inspektora u mostarskom Terenskom uredu iste službe Josipa Kvesića i direktoricu tvrtke “Vlamon” Vlatku Puljić da su, kao organizirana grupa, zloupotrijebili položaj i prijetnjama iznuđivali određene vrste koristi od stranih državljana na području Hercegovine. S njima je bila optužena i Ana Miličević, ali je ranije, po sporazumu, osuđena na uvjetnu kaznu.

Prema riječima svjedokinje, tijekom narednih razgovora Vlatka je pristala na polovicu novca od traženih 20.000 eura, kao avans. Istražiteljica SIPA-e tražila je od Vlatke da produži rok za prikupljanje novca ali ona na to nije pristala, kazala je svjedokinja.

Istražiteljica je 14. studenog 2013. godine javila Vlatki Puljić da je pripremila avans. Njih dvije dogovorile su se naći u Mostaru poslije 18 sati, izjavila je svjedokinja. Oko 19:30 svjedokinja je pozvala Vlatku kako bi se dogovorile o mjestu i vremenu sastanka.

“Bila je u žurbi da se taj sastanak što prije održi”, kazala je svjedokinja i dodala kako su se dogovorile naći u 20 sati u hotelu Ero u Mostaru, gdje je Vlatka “već bila i čekala”.

Na putu za Mostar sa istražiteljicom Sanjom je bio njen kolega sa pseudonimom “Miki”. Njih dvoje su zakasnili na sastanak.

“Imali smo zastoj na putu ali se ona nije javljala”, izjavila je svjedokinja i dodala da Vlatka nije bila u hotelu Ero kada je sa kolegom stigla na sastanak u 20:30.

Na poruke i pozive Vlatka više nije odgovarala, izjavila je svjedokinja, koja nakon toga više nije razgovarala sa optuženima.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedokinja je kazala da joj nije bilo poznato da li je de Iucidibus uložio žalbu na rješenje koje je izdala Služba za poslove sa strancima i da joj nije poznato što se kasnije događalo s ovim slučajem.

Dodala je da nikada nije čula ime Borisa Kordića te da se nije sastala sa Josipom Kvesićem.

Suđenje se nastavlja 28. kolovoza.

Kopirati
Drag cursor here to close