Darko Krunić

Načelnik Ljubinja: Šteta bi bila manja da smo imali bolju opremu

Vijesti / Flash | 21. 07. 2017. u 19:17 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Požarište je bilo ogromno, samo u prvom naletu je zahvatilo liniju od oko 15 kilometara. Vjetrovi su također doprinijeli da se požar širio strahovitom brzinom, tako da u tim nekim momentima niste mogli puno toga uraditi'', rekao je Darko Krunić, načelnik Ljubinja, poslije višednevnih požara koji su bili zahvatili ovu općinu, a koja sad sumira veliku nastalu štetu.

Ukazao je i na tehničku neopremljenost Vatrogasne postrojbe, ali i izrazio nadu da će dobiti pomoć od Vlade RS i ostalih da stanu na noge nakon požara. Kaže da je šteta ogromna.

“Još se ne možemo baviti točnim procjenama štete. Povjerenstvo je od jutros na terenu. Pod požarom je bilo oko 15 posto teritorije općine i to je sve i izgorjelo. Povjerenstvo će tek sada utvrditi kolika je šteta jer se radi o predjelima koji su pašnjaci i šume. Što se tiče dijela gdje je izgorjela imovina, mi smo već napravili zapisnike, ali to ćemo sve obuhvatiti u jednom zajedničkom izvještaju o šteti. U svakom slučaju šteta je ogromna, zahvaćen je najviše bio dio imovine stanovništa koje se bavi stočarstvom i koje živi od toga. Trudit ćemo se da što objektivnije i korektnije napravimo izvještaje pa onda kada se nađe mogućnost da im namirimo štetu”, kaže Krunić u razgovoru za Nezavisne novine.

Krunić kaže kako će općina rebalansom pokušati iznaći sredstva kako bi bili obeštećeni oni koji su u požaru izgubili imovinu.

“Naš proračun je mali, ali ćemo zato morati praviti rebalans i sredstva koja smo planirali za druge namjene preusmjeriti. Zasad smo dobili pomoć od Prijedora i Bijeljine, a imamo najavu da će Banja Luka i Vlada Republike Srpske također pomoći, pa ćemo iz tih sredstava koje mi dobijemo namiriti jedan dio pričinjene štete”, kaže Krunić.

Na pitanje što je doprinijelo brzom širenju požara i velikoj šteti koja je pričinjena, Krunić kaže kako je u prvom naletu napravljena vatrena linija duga 15 kilometara koju su vatrogasci teško mogli iskontrolirati.

“Vatrogasna postrojba u Ljubinju je veoma slabo opremljena pa nisu mogli ni da djeluju. Imali smo sreće donekle jer smo nedavno dobili jedno vozilo od grada Prijedora koje nam je strahovito pomoglo. Ali da je opremljenost bila na razini mnogo toga smo mogli spriječiti. Kada sam došao na mjesto načelnika prije pola godine, zatekao sam onako najblaže moguće rečeno katastrofalnu situaciju. Opremljenost postrojbe je bila nikakva. Mi se trudimo da popravimo situaciju, 10 posto proračuna izdvajamo za rad Vatrogasne postrojbe. Uspjeli smo i nekih sredstava da im osiguramo. Takođet, prema planu Vatrogasnog saveza RS, trebali smo dobiti vozilo u vrijednosti od 120.000 KM, međutim zbog određenih događanja na relaciji oni i Civilna zaštita to do dana današnjeg stoji tako. Sad zamislite da smo mi imali to vozilo prije požara što bi nam to značilo”, kaže on.

Smatra da su od susjednih općina i Vatrogasnog saveza RS-a dobili pravovremenu pomoć i da se čekao helikopter koji je gasio na drugim mjestima.

“Kada su u pitanju Oružane snage BiH prvi kontakt s njima smo uspostavili u petak, nakon čega smo dobili odgovor da je helikopter zauzet jer gasi požar na drugim mjestima. Poslije smo im se opet obratili u ponedjeljak ujutru, a helikopter je doletio i počeo sa djelovanjem taj dan oko 19 sati. Što je bilo sa drugim helikopterima ne znam, tu informaciju nisam dobio”, kaže Krunić.

Smatra da će se sredstva namijenjena za razvoj općine privremeno morati preusmjeriti u saniranje štete nastale u požaru.

“Vrlo vjerojatno je da ćemo nakon ove štete morati mijenjati planove, a sredstva namijenjenja za razvoj općine usmjeriti ka drugim neplaniranim troškovima. Ali što je tu je, borit ćemo se, gledati da animiramo sve institucije u RS, da nam pomognu da što bezbolnije prevaziđemo ovu situaciju. Imamo i informacije da je Vlada raspoložena da nam pomogne, pa ćemo samo vidjeti u kojem obujmu. Vlada je obećala da će nam poslati 10.000 interventno i da će nam nastaviti pomagati preko ministarstava”, optimistično završava načelnik općine Ljubinje Darko Krunić.

Kopirati
Drag cursor here to close