Pos'o je težak

Nerad u HNŽ-u: Vlada krši zakone, a Skupštini mrsko napraviti stranicu

Vijesti / Flash | 23. 09. 2014. u 10:45 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-neretvanske županije niti jedne godine svog mandata nije realizirala 50 posto planiranih programskih aktivnosti, a Skupština nije uspjela izvršiti ni proces konstituiranja, niti je za sve četiri godine mandata izradila web stranicu, rečeno je u utorak na konferenciji za medije Centra civilnih inicijativa (CCI) .

Monitoring izvještaj CCI-a o radu Vlade i Skupštine Hercegovačko neretvanske županije za mandatno razdoblje 2010.-2014. godine pokazao je lošu realizaciju programskih mjera koja je obilježila cijeli protekli mandat što ukazuje na nebrigu, nemar i neodgovorno ponašanje predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u HNŽ-u.

Telefonske sjednice

''Vlada HNŽ-a zbog krize u međustranačkim odnosima izazvane nemogućnošću postizanja dogovora oko 'fotelje' komesara policije, već godinu dana ne funkcionira u interesu građana. Ionako teška i neizvjesna situacija u prvom dijelu 2014.godine dodatno je otežana međustranačkom krizom unutar Vlade'', rekla je Majda Behrem Stojanov glasnogovornica CCI-ja.

Prema monitoring izvještaju, sjednice u drugom dijelu 2013. su održavane telefonski, a u 2014. godini dinamika sjednica prouzročila je neusvajanje cijelog seta zakona i drugih mjera.

Behrem Stojanov je navela kako je proračun HNŽ-a čak u tri navrata usvajan na Skupštini nakon isteka odlike o privremenom financiranju, čime se kontinuirano kršio Zakon o proračunima FBiH.

''I ovo nepridržavanje zakonskih odredbi postala je praksa odgovornih u Vladi HNŽ-a. Preporuka je da proračun planiraju na vrijeme i u skladu sa zakonom'', rekla je Behrem Stojanov, ističući kako je Vlada svoju neodgovornost osim prema građanima pokazala i prema Skupštini HNŽ-a.

Istaknula je kako vlada nema sluha za odgovaranje na zastupnička pitanja, osim par ministara koji to dosta redovito rade.

''Isto tako se vlada odnosi i prema zaključcima kojima Skupština nalaže Vladi izvršenje određenih poslova. Sudbina mnogih zastupničkih pitanja, pokrenutih inicijativa i zaključaka ostaje vrlo često samo 'mrtvo slovo na papiru'. Za ovakvo ponašanje odgovorna je i sama Skupština koja je bez postavljenog ijednog pitanja tolerirala Vladi njezin nerad i dozvoljava joj da na taj način pomjeri zakonom (poslovnikom) utvrđene, granice svoga ponašanja'', nadodala je Behren Stojanov.

Kršenje zakona o proračunima 

Prema monitoring izvještaju velik problem je i program rada koji je neujednačenog izgleda i sadržaja, te je loše urađen, što znači da ne pristupaju svi ministri s podjednakom odgovornošću izradi progrma rada.

Monitoring Skupštine HNŽ-a pokazao je kako je skupština u prvoj godini mandata radila bez jasnih smjernica i plana rada, a u sljedeće tri godine stavljajući se u inferioran položaj u odnosu na Vladu HNŽ-a Program rada Vlade proglasila svojim Programom rada sa Skupštini prilagođenim rokovima.

Vesna Milas, koja prati rad Skupštine i Vade HNŽ-a, rekla je kako je Skupština HNŽ-a u protekle četiri godine tri puta kršila zakon o proračunima Federacije BiH, jer nije poštivala njime propisane rokove za usvajanje proračuna.

''Skupština HNŽ je u svakoj osim u 2012.godini usvajala Proračun nakon isteka zakonskih rokova'', rekla je Milad i dodala kako je skupština usvojila nedovoljan broj zakona iako je u aktualnom mandatu ostvarila bolje rezultate nego u prethodnom.

''Rezultati aktualnog saziva Skupštine, i pored toga što su znatno viši od rezultata prethodnog saziva, krajnje su niski. Najniža realizacija zakona ostvarena je u 2011. godini, kada je za čitavu godinu usvojeno svega 3 zakona, a u 2012., isto kao i u 2014. godini, za samo osam mjeseci. U 2013.godini je realizirano 62% od ukupno realiziranih programskih zakona'', dodala je Milas.

Bez Srba 

Aktualni saziv skupštine HNŽ-a, po riječima Milas, je zadnju godinu svog rada proveo bez konstituiranja, što znači da je završila mandat bez predstavnika srpskog naroda u rukovodstvu.

''Nakon prosvjeda građana, u veljači 2014, koji su tražili ostavku predsjedavajućeg Skupštine, isti je dao ostavku na ovu funkciju. U drugom kvartalu ove godine ponovo su isplivali na površinu stranački i osobni interesi koji su doveli do smjene dva ministara u Vladi HNŽ i dijela rukovodstva Skupštine iz reda hrvatskog naroda, a koji su članovi HDZ 1990'', rekla je Milas.

Također je dodala kako je Skupština naše županije rijetka institucija u Bosni i Hercegovini koja do kraja mandata nije uspostavila web stranicu, što je kako kaže, krajnja neodgovornost prema građanima.

''S obzirom na ostvarene vrlo skromne rezultate za sve četiri godine mandata, tijekom kojih realizacija programskih aktivnosti nije nikada dosegnula niti do 50 posto, ne možemo a ne konstatirati da su zastupnici u Skupštini bili skupo plaćeni za svoj (ne)rad'', navedeno je u Monitoringu Skupštine HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close