F-2000A Typhoon

Nesreća na aeromitingu u Italiji: pilot poginuo nakon što se zrakoplov srušio u more

Vijesti / Crna Kronika | 25. 09. 2017. u 15:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tijekom aeromitinga koji se održava pokraj talijanskog grada Terracina, udaljenog 76 km od Rima, u nedjelju se srušio vojni zrakoplov Eurofighter F-2000A Typhoon talijanskih zračnih snaga, piše portal specijaliziran za zrakoplovstvo The Aviationist.

Zrakoplovom je upravljao pilot Gabriele Orlandi koji nije uspio uspraviti zrakoplov koji je pri kraju lupinga ponirao prema površini mora. Nažalost, na koncu je udario u površinu mora pri velikoj brzini prije nego se uspio katapultirati iz zrakoplova te je poginuo na mjestu, prenosi Jutarnji list.

Ovo je već druga nesreća u kojoj su sudjelovali piloti Eurofighter Typhoona u samo dva tjedna. Prije 12 dana se Eurofighter Kraljevskih saudijskih zračnih snaga, koji je djelovao u misiji u Jemenu, zaletio u planinu.

Eurofighter Typhoon je višenamjenski borbeni zrakoplov 4++ generacije koji proizvodi konzorcij Eurofighter Jadflugzeug GmbH, u kojem udio imaju Airbus, britanski BAE Systems i talijanski Alenia Aermacchi. Riječ je o zrakoplovu koji se razvijao još od 80-ih godina prošlog stoljeća u sklopu projekta više europskih država, a koji danas koriste zračne snage Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Italije, Španjolske, Saudijske Arabije i Austrije (u kojoj su isplivale velike kontroverze oko nabave i troška održavanja tih aviona). Eurofightere su još naručili Oman, Kuvajt i Katar, što će ukupnu proizvodnju podići na najmanje 599 modela, sa sadašnjih 510.

Usprkos recentnim nesreća i dalje se smatra jednim od najboljih borbenih zrakoplova današnjice, uz američke F-22 i F/A-18 Super Hornet, francuski Dassault Rafale te ruske Suhoje Su-35s i Su-30MK.

Kopirati
Drag cursor here to close