Blago nama

Nezaposlenost i korupcija i u sljedećih četiri do pet godina

Vijesti / Flash | 21. 12. 2014. u 10:41 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U 2014. godini postalo je jasno da će se BiH suočiti s nekim vrlo ozbiljnim izazovima u sljedećih četiri do pet godina kao što je rješavanje pitanja nezaposlenosti i korupcije'', kazao je u intervjuu za Agenciju Fena otpravnik poslova Delegacije Europske unije u BiH, Renzo Daviddi.

Pojasnio je kako je utvrđeno da BiH ima najveću stopu nezaposlenosti mladih u Europi budući da 59 posto aktivnog stanovništva od 15. do 24. godine nema zasposlenje, kao i to da je BiH na drugom mjestu zemalja u Europi po broju nezaposlenih osoba (ukupno 28 posto radne snage nema posao).

Također, dodaje Daviddi, na listi pokazatelja Svjetske banke BiH je najniže rangirana europska država u pogledu lakoće poslovanja i jedna je od najniže rangiranih prema podacima Indeksa percepcije korupcije.

''Vjerujemo kako reforme potrebne za pristupanje EU mogu pomoći pri rješavanju ovih problema na širem planu. EU je ponudila obnovljeni pristup prema BiH na njezinom putu k EU, što je navedeno u zaključcima Vijeća ministara vanjskih poslova EU'', kazao je Daviddi.

Mišljenja je kako je potrebno da cjelokupno institucionalno i političko vodstvo BiH na svim razinama zajednički radi na europskoj budućnosti BiH, za dobrobit svih njezinih naroda kako bi obnovljeni pristup polučio rezultate.

''EU očekuje da će se vlasti BiH obvezati na predanost i poduzeti potrebne radnje kako bi se oživio proces pristupanja EU'', ističe Daviddi.

Naglasio je kako se od vlasti u BiH očekuje i da se posebno pozabave pitanjem osjetljivog društveno-ekonomskog stanja, tako što će započeti provođenje Sporazuma za rast i zapošljavanje.

Na pitanje što očekuje od novoformiranih vlasti u BiH u 2015. godini, odgovorio je da bi EU željela vidjeti neopozivu pismenu obvezu Predsjedništva BiH, koju bi potpisali lideri stranaka i odobrio Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH da bi se provele potrebne reforme u okviru pristupanja EU.

Osim toga, Daviddi smatra kako taj tekst treba uključiti i obvezu kreiranja početnog plana za reforme, uključujući vladavinu prava, dobro upravljanje i druga pitanja koja se odnose na funkcionalnost, kao što je mehanizam koordinacije.

Daviddi je zaključio kako plan reformi treba razviti i implementirati s civilnim društvom te da je potrebna i posvećenost ostvarivanju napretka u procesu reformi radi poboljšanja funkcionalnosti i djelotvornosti različitih razina vlasti.

Podsjećamo, Daviidi je u intervjuu za Bljesak.info ranije rekao kako spomenuti potpis ne znači da će netko biti kažnjen za neprovođenje reformi.

Kopirati
Drag cursor here to close