Nizozemska otkrila spomenik za žrtve iz aviona oborenog iznad Ukrajine
Malaysia Airlines
OBJAVA: Ponedjeljak, 17. srpnja 2017. 17:52
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: A.M.
Malaysia airlines
0

'Čelik je tako uglačan da će reflektirati sunčevu svjetlost pravo u tamni zid, u nadi da će to ublažiti tugu

Nizozemska je u ponedjeljak otkrila spomenik u znak sjećanja na 298 ljudi poginulih u obaranju aviona aviokompanije Malaysia Airlines u 2014. godini iznad teritorije koju kontroliraju proruski separatisti u istočnoj Ukrajini.

Žrtve su bile iz 17 zemalja, među kojima i 196 nizozemskih državljana. Nizozemska je preuzela vodstvo u istrazi obaranja aviona i namjerava suditi onima koje proglasi odgovornim za zločin.

Vlasti su zaključile da je avion oboren iz rakete tipa zemlja-zrak ruske proizvodnje ali još nisu službeno identificirale osumnjičene za napad. Moskva negira da bi bilo kakva raketa takvog tipa mogla biti korištena.

Na treću godišnjicu katastrofe, kralj Willem-Alexander, kraljica Maxima i vršitelj dužnosti premijera Mark Rutte otkrili su 25 metara dugi spomenik nu parku u selu Vijfhuizen, u blizini amsterdamskog aerodroma Schiphol.

Nizozemski političari i oko 2.000 članova rodbine također su prisustvovali otkrivanju spomenika.

Na spomeniku od sjajnog čelika u obliku oka i postavljenom pred tamnim zidom ispisana su imena žrtava.

''Ako pogledate u strukturu, vidjet ćete svoj odraz i imena svojih najvoljenijih'', izjavio je u ponedjeljak Ronald Westerhuis, kipar koji je osmislio spomenik, za novine Trouw.

''Čelik je tako uglačan da će reflektirati sunčevu svjetlost pravo u tamni zid, u nadi da će to ublažiti tugu'', kazao je on, prenosi Reuters.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.