RS pita čemu žurba?

Objavili rezultate popisa u Službenom glasniku, iako zakon to ne propisuje

Vijesti / Flash | 18. 08. 2016. u 20:03 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako zakonom nije propisano, Agencija za statistiku BiH dva mjeseca nakon objavljivanja rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH te podatke objavila je i u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine".

Zakon nije spomenuo 'Službeni glasnik'

"Takva objava je preuranjena i u suštini samo je nastojanje da se tobože objave službeno rezultati nastali obradom prema jednostrano donesenom programu", rekla je Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku, dodajući da su objavljivanjem rezultata u "Službenom glasniku" sve pokazali, jer žurba da se nešto službeno objavi dovoljno govori o cijelom procesu, pišu Nezavisne.com.

Naglašava da u okviru Središnjeg popisnog biroa nikada nije bilo riječi o potrebi objavljivanja tih rezultata u "Službenom glasniku BiH" jer ni u jednom dijelu, zakon nije to ni spomenuo. U svom reagiranju Republički zavod za statistiku podsjeća da ni Međunarodna promatračka operacija (IMO) nije dala svoj konačan izvještaj o popisu BiH, tek nakon kojeg bi se trebalo znati mogu li takvi rezultati biti međunarodno priznati.

"Praksa međunarodnih eksperata i dosad je bila da verificiraju sve ono kakvo god da je, daleko od struke i zakona, samo ako dolazi iz Agencije za statistiku BiH, a suprotno je stavovima iz Zavoda za statistiku RS", navodi se, između ostalog, u reagiranju Republičkog zavoda za statistiku RS.

Objavljeni rezultati

Kada su u pitanju sami podaci koji su objavljeni, a s kojima se RS ne slaže jer su objavljeni nakon preglasavanja, odnosno nakon jednostrane odluke direktora Agencije za statistiku BiH, u njima se navodi da u BiH živi 3.531.159 stanovnika i to 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba i 15,43 posto Hrvata. Prema tim podacima, u FBiH živi 2.219.220 stanovnika ili 62,85 posto, u RS 1.228.423 stanovnika ili 34,79 posto, dok u distriktu Brčko živi 83.516 stanovnika ili 2,37 posto.

Prosječna starost stanovnika u BiH prema podacima objavljenim u "Službenom glasniku BiH" je 39,5 posto, najmnogoljudniji grad sa 275.524 stanovnika je Sarajevo, dok je stopa nepismenosti 2,82 posto, a broj visokoobrazovanih 12,7 posto, što je uvjerljivo najmanje u regiji. S obzirom na to da RS ne priznaje ove rezultate i tvrdi da su objavljeni mimo zakona jer je oko 200.000 ljudi koji ne žive u BiH dobilo status rezidenta u narednih nekoliko mjeseci može se očekivati objavljivanje podataka samo za RS. "Trenutno se radi na donošenju metodologije za obradu rezultata popisa i imamo zakonom definiran rok za to koji ćemo poštovati", rekla je Čičković.

Podsjetimo, u srijedu su rezultati popisa objavljeni u Službenom listu BiH čime je ispunjen posljednji uvjet za njihovu službenu upotrebu i korištenje.

Popis stanovništva u Bosni i Hercegovini proveden je od 1. do 15. listopada 2013. godine. Nakon niza odgađanja i sporenja u vezi s objavom rezultata Popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini, a nakon sjednice Središnjeg popisnog zavoda Bosne i Hercegovine održane 18. svibnja, priopćeno je kako je usvojena metodologija obrade podataka popisa stanovništva. Prvi preliminarni rezultati objavljeni su 5. studenog 2013. godine.

Iz Republike Srpske negiraju rezultate popisa i, kako su najavili, rezultate će objaviti posebno taj bh. entitet. Institucije RS, Vlada i Narodna skupština, utvrdila je Prijedlog zakona o obradi i objavljivanju rezultata popisa stanovništva, domaćinstava i stanova 2013. godine u tom bh. entitetu, po hitnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close