Novi potez

Obustavljena isplata naknada braniteljima HVO-a iz Hercegovine

Vijesti / Flash | 13. 12. 2013. u 09:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez odlučio je posljednju godinu mandata iskoristiti za konačni rat s braniteljima HVO-a. Prema riječima ministra branitelja u ZHŽ-u Mladena Begića, Zukan Helez odlučio je, bez zakonske osnove, zaustaviti isplatu braniteljskih mirovina u Grudama, Posušju i Ljubuškom, piše Večernji list.

Najoštrija osuda

''Moram reći da se ovdje radi o kolektivnom udbaškom kažnjavanju jer su u onom vremenu ovakve stvari rađene. Najoštrije osuđujemo ovakvo ponašanje federalnog ministra Zukana Heleza i ministra financija Ante Krajine koji su ovakvim jadnim i nezakonitim metodama odlučili kolektivno kazniti jedan narod. Ovo je njihova jadna čestitka za Božić braniteljima i pripadnicima HVO-a, posebno obiteljima nestalih, umrlih i poginulih braniteljima kojima su također zaustavili isplatu mirovina'', ističe Begić, razočaran ovakvim raspletom događaja.

Naglašava kako je razgovarao s braniteljskim udrugama, ostalim članovima Vlade, Skupštine i općinskih institucija, gdje vlada jedinstven stav.

''Isplate mirovina zaustavljene su u Grudama, Ljubuškom i Posušju, ali ne i u Širokom Brijegu. Cilj ovakvog čina je posvađati branitelje u ZHŽ-u, ali to im neće uspjeti. Jedinstveni su i branitelji, i udruge, i Vlada, i Skupština koja je donijela odluku o zaštiti braniteljskih prava i općinski načelnici, te institucije na ovom području. Mi nismo naivni ni glupi, već imamo jedinstven stav i naše su odluke zakonite i legalne za razliku od njihovih''.

Poduzeti zakonske mjere

''Tu smo da zaštitimo ustavna i zakonom stečena prava, koja Zukan Helez krši, ali ga nitko ne zaustavlja, i to se mora promijeniti'', govori Begić. Na reviziju se neće pristati sve dok je ona nezakonita. Begić tvrdi da će ova županija iskoristiti sve zakonske okvire.

''Poduzeti ćemo sve zakonom predviđene mjere, podnijeti tužbe protiv prekršitelja zakona i prekršitelja Ustava i zaustaviti kriminalizaciju HVO-a što je konačni cilj ove revizije - iste one revizije koja se u 11 općina uopće ne provodi. Ovdje je na sceni selektivna i diskriminirajuća provedba revizije i ovim putem kroz medije apeliram na institucije države da protiv prekršitelja zakona, od Heleza do Krajine, poduzmu sve mjere po svojoj službenoj dužnosti''.

Za kraj je Begić istaknuo kako je Federalno ministarstvo za pitanja branitelja očišćeno od Hrvata.

''Tko želi dobro Bosni i Hercegovini, neka popuni federalno ministarstvo hrvatskim kadrovima, i neka zaustavi nezakonite radnje nad braniteljima''.

Kopirati
Drag cursor here to close