Sve mi znamo

Otići, svezati kravatu ili promijeniti kanal?

Kolumna / Kolumne | 01. 12. 2015. u 10:27 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posljednja informativna emisija na državnoj televiziji prvog radnog dana u tjednu završila je zaključkom da ljudi koji se 20 godina profesionalno bave politikom ne poznaju Ustav.

Umjesto rješenja i mudrog zaključka, zbog čega je emisija valjda i snimljena, iako rješenje i mudrost u širokom luku zaobilaze ovu zemlju, ostao je visjeti upitnik nad glavom. Onima koji nisu prebacili kanal i onima koji imaju još uvijek volje gledati i slušati analiziranje problema zbog kojih godinama tapkamo u mjestu.

Kako onda očekivati od nekoga tko se posljednjih 20 godina profesionalno bavi preživljavanjem u BiH da vjeruje u priče profesionalaca zbog kojih emisije bez rješenja i s upitnicima još uvijek žive i da ih uopće sluša? Svezavši jednom stranačku kravatu, ne odustaju od karijere krpelja koji, isisavajući državne jasle, za sobom ostavljaju samo upitnike i natpise 'rezervirano' za one koje odluče nagraditi poslom. Ostali su odbačeni kao pseta, što njuškaju neuvezani staž, neovjerene knjižice i kontejnere.

Mašinerija koja profesionalne neznalice ostavlja u kravatama upravo su oni koji su posao dobili za nagradu, a priče o tome kako je ''naša sudbina u našim rukama'' i da smo sami birali to što nam je na vlasti pada u vodu. Upravo zbog one druge vrste profesionalaca, kojima je glavno zanimanje preživljavanje, a ne zaokruživanje.

Glasačke vojske su u jeftinijim kravatama, koje pred glasačke kutije dovode one što izravno i neizravno žive od darovanog posla. I tu se zatvara krug, veže konačna kravata koja steže vrat države i zaključuje kako to sve već znamo.

A to što mi to sve znamo i što prežvakavamo spoznaju o načinu na koji likovi s kravatama funkcioniraju dok se bavimo preživljavanjem, nije nam od nikakve koristi. Jer nam oni, profesionalno kako znaju, zadaju zadatke da nam preživljavanje bude što teže i da su nam glave što pognutije. Tako nastaje država koja nije na usluzi onima koji su se zatekli u njezinim granicama nego im je teret. I tako vladaju oni, koji mogu ne znati, a svezati kravatu i kačiti upitnike kao sidra zbog kojih tapkamo u mjestu.

Ako se državom godinama aljkavo vlada, a marljivo tupe mozgovi, onda se aljkavo i mijenja, a profesionalni preživljači podijele se na one koji žele svezati manje skupu kravatu, koji žele biti profesionalni stranci negdje drugo i one koji imaju volje tek za preživjeti. I prebaciti kanal kad neznalice tvrde da misle na njih. Ali i to znamo.

Kopirati
Drag cursor here to close