Upravni odbor

PIC zabrinut zbog radikalizma u BiH; Dogovor o Mostaru do kraja prosinca

Vijesti / Flash | 07. 12. 2016. u 17:06 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) zabrinut je prijetnjama radikalizma i ekstremizma i poziva mjesne vlasti da se protiv takvih pojava nastave boriti, rekao je u srijedu visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Valentin Inzko predstavljajući zaključke tog tijela nakon dvodnevnog zasjedanja u Sarajevu.

Upravni odbor PIC-a čine predstavnici najutjecajnih zapadnih država te Rusije i Turske koji su se u Sarajevu okupili na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova na redovitom šestomjesečnom razmatranju stanja u BiH i analizi provedbe Daytonskog sporazuma.

"Upravni odbor PIC-a izrazio je zabrinutost glede prijetnje radikalizma i ekstremizma u BiH uključujući financiranje terorizma. Pozdravljajući napore tijela vlasti u BiH u borbi protiv radikalizma i terorizma Upravni odbor PIC-a ih je ohrabrio da s time nastave poboljšavajući koordinaciju i punu suradnju kako uzajamno tako i s međunarodnom zajednicom", kazao je Inzko.

Objasnio je da to u ovoj fazi konkretno znači potrebu preciziranja zakonske regulative s ciljem kontroliranja tokova novca i sprečavanja eventualnih zloporaba povezanih s terorističkim aktivnostima.

Predstavnici država koje nadziru poštivanje Daytonskog sporazuma u BiH potvrdili su da podupiru očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta te zemlje pri čemu su, kako stoji u zaključcima sa sastanka, izrijekom potvrdili da "entiteti nemaju pravo otcjepljenja od BiH".

Svim razinama vlasti u toj zemlji upućeno je upozorenje da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati što je ujedno reagiranje Upravnog odbora PIC-a na postupke vlasti Republike Srpske koje to osporavaju i organiziranjem referenduma poput onog od 25. rujna dovode u pitanje obvezujuće sudske presude.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto do sada nije posegnuo za svojim ovlastima i sankcionirao takve postupke, Inzko je kazao kako za tim nije bilo potrebe jer je Ustavni sud sam poduzeo odgovarajuće korake proglasivši sporni referendum o danu RS neustavnim i nezakonitim što ujedno znači da on nema nikakav pravni učinak.

"Nisam djelovao jer je djelovao Ustavni sud BiH. Što će biti u budućnosti sada ne možemo reći", odgovorio je Inzko na pitanje hoće li ipak posegnuti za svojim širokim ovlastima ako RS do kraja istraje na obilježavanju 9. siječnja unatoč tomu što je Ustavni sud BiH to proglasio neustavnim.

Upravi odbor PIC-a zatražio je od HDZ BiH i Stranke demokratske akcije (SDA) na napokon riješe problem ustroja Mostara kako bi se i u tom gradu mogli održati lokalni izbori, a od Sredšnjeg izbornog povjerenstva BiH da što prije donese odluku o ponavljanju izbora u Stocu koji su zbog nasilja 2. listopada morali biti prekinuti.

Čelnici HDZ BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović su, prema Inzkovim rječima, naznačili kako bi se dogovor o Mostaru kao i o deblokadi rada parlamenta Federacije BiH mogao postići idućih tjedana, vjerojatno do kraja prosinca.

Parlament Federacije BiH blokiran je više od četiri mjeseca jer se ključne hrvatske i bošnjačke stranke ne mogu dogovoriti o načinu oporezivanja kladionica i o zakonu o upravljanju šumama u Federaciji BiH. Oba ta područja su važni izvori za punjenje proračuna u županijama u kojima SDA i HDZ BiH imaju glavna uporišta svoje vlasti, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close