Usvajanje 5 do 12

Proračun: Za 7.300 zaposlenih 194 milijuna, za oboljele od raka rebalans

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 21:06 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnički dom Federalnog parlamenta većinom glasova odobrio je Prijedlog ovogodišnjeg proračluna Federacije, koji je u utorak navečer na hitnoj sjednici utvrdila nova Vlada FBiH.

''Proračun Federacije BiH za 2015. iznosi 2.334.147.169 KM, što je za 141,4 milijuna KM ili 5,7 posto manje u odnosu na proračun za 2014. Godinu'', rekao je premijer Federacije BiH Fadil Novalić pred zastupnicima.

Proračun predviđa suficit tekućeg bilansa u iznosu od oko 201 milijun KM.

''Potrebe za financiranje putem domaćih i vanjskih potraživanja iznose 684 milijuna KM. To se odnosi na sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, tezorskih zapisa kao i druhih mehanizama'', kazao je Novalić.

Pojasnio je da je četvrti stand-by aranžman, sredstva MMF-a, iznosi 200 milijuna KM i sredstva Svjetske banke 54 milijuna KM. Iznos vanjskog duga je 989 milijuna KM.

''Na poziciji plaća od 7.300 zaposlenih planirano je 194 milijuna KM'', istaknuo je Novalić, obrazlažući ovogodišnji prroračun Federacije BiH.

Zbog potrebe hitnog donošenja federalnog proračuna za 2015. godinu s obzirom na to da s okončavanjem 31. ožujka ističe odluka o privremenom financiranju entiteta u minulom prvom tromjesečju, na iz vanrednoj sjednici prethodno su od osam predloženih amandmana odustali njihovi predlagači.

To su učinili nakon što je novoimenovani federalni premijer obećao da će njihove prijedloge, odnosno amandmane imati u vidu nova vlada kad dođe vrijeme za proračunski rebalans.

Među osam amandmana, jedan je predložio Klub parlamentarki a nalaže da u federalnom proračunu, iz tekućih rezervi bude osiguran milijun KM za citostatike pacijenticama u FBiH oboljelim od raka dojke.

Proračun Federacije BiH za 2015. godinu u iznosu od 2.334.147.169 KM je na izvanrednoj sjednici usvojio Dom naroda.

Time su se stekli uvjeti da proračun, odobren sat vremena do isticanja odluke o privremenom financiranju Federacije BiH, postane operativan.

S obzirom da se ovdje radi o neravnoteži platne bilanse, odnosno o nemogućnosti servisiranja svih obveza, premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je kako će neki novi aranžman s međunarodnim financijskim institucijama biti nužan.

Po riječima premijera, Federalna vlada će se ponašati u skladu s nečelima restriktivne fiskalne politike, a sve s ciljem očuvanja fiskalne stabilnosti.

''Proračun je socijalni, a ne razvojni'', zaključio je Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close