Dvije do tri tisuće

Raste broj europskih ratnika na strani Islamske države

Vijesti / Flash | 23. 09. 2014. u 18:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Broj europskih džihadista koji su otišli boriti se u Siriji i Iraku je u porastu, ima ih "oko 3.000", izjavio je u utorak europski koordinator za borbu protiv terorizma Gilles de Kerchove, koji je u srpnnju izvijestio da ih ima oko 2.000.

De Kerchove je ocijenio kako je "moguće" da je do porasta došlo zbog napredovanja grupe Islamska država na terenu i proglašenja "kalifata" u osvojenim zonama.

Ovi borci dolaze većinom iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Belgije, Nizozemske, Švedske i Danske, dok je manji broj iz Španije, Italije Irske i Austrije.

''Između 20 i 30 posto ovih europskih građana vratilo se kući'', ocijenio je De Kerchove. Neki su nastavili normalan život, neki pate od posttraumatskog stresa, dok jedan radikalni dio predstavlja prijetnju.

''Svaka zemlja treba procijeniti kolika je opasnost od njih i pružiti najbolji odgovor '', dodao je.

Podsjećamo, prema nekim procjenama u redovima Islamske države ratuje oko 300 državljana BiH. Posljednje informacije govore o pogibiji mladića iz Zenice koji je ratovao u Siriji protiv Kurda.

Vjerski portal Vijesti Ummeta objavio je kako se radi o Zeničaninu, koji je Islamskoj državi pridružio prije godinu dana.

Podsjećamo, pisali smo i o ratnicima iz Livna koji su otišli na ratišta u Siriju i Irak.

Kopirati
Drag cursor here to close