Traži vraćanje prava

Ratni invalid iz Cazina najavio samospaljivanje

Vijesti / Flash | 31. 10. 2014. u 14:08 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osman Dautović, ratni vojni invalid iz Cazina, danas je javno pozvao federalnog ministra za boračka pitanja Zukana Heleza i predsjednika Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH Alu Hošića da hitno reagiraju u vezi s problemom uzrokovanih posljednjom revizijom boračkih prava, javila je RTV Cazin.

Ukoliko prozvani ne reagiraju, najavio je samospaljivanje.

Dautoviću je postotak invalidnosti umanjen s 80 na 40 posto, što osim smanjenja novčane naknade, znači i nemogućnost umirovljenja.

''Imao sam 320 KM naknade, sad imam 50 KM. Nisam služio vojsku ni u bivšoj državi jer sam bio nesposoban a u posljednjem sam ratu ranjavan tri puta u glavu. Nemam ništa sad'', kaže Dautović, koji je rekao kako je ogorčen zbog indolentnosti nadležnih.

''Ne znam šta bih drugo. Nema kome se nisam obraćao. Samo obećavaju i ništa. Nezakonito su mi smanjili invalidnost, izgubio pravo na umirovljenje, još samo da ostanem bez ovo malo života'', rekao je.

Umanjenje postotka invalidnosti Dautović je, kaže, doveden na rub egzistencije jer se zbog zdravstvenih problema više ne može baviti sakupljanjem sekundarnih sirovina, od čega je posljednjih mjeseci preživljavao.

Inače, na nedavno održanoj tribini Udruženja ratnih vojnih invalida iz Cazina rečeno je kako je njihov 171 član nepravedno izveden iz prava od 600 ratnih vojnih invalida u općini Cazin.

Ocjeni vojnog invaliditeta, započetoj 2011. godine, u Unsko-sanskoj županiji podvrgnuti su samo invalidi iz cazinske općine. Nakon što su se žalili na nepravedno ukidanje prava, postupak je obustavljen, a brojne žalbe su upućene Vrhovnom sudu koji je presudio u korist invalida.

Prema riječima vršitelja dužnosti ministra za pitanja boraca i RVI-a Fadila Nuhića,federalni ministar Zukan Helez je predložio da 12 cazinskih invalida bude pozvano na novu reviziju. Problem je, rekao je tada Nuhić, što je većina oštećenih invalida podnijela tužbe zbog čega ne mogu izaći na novu reviziju.

Kopirati
Drag cursor here to close