Sistematizacija

Referent za posluživanje kave: Nije nikakva šala, posao je pravi

Vijesti / Flash | 31. 03. 2015. u 07:21 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da birokratski aparat zaista ne poznaje granice pokazuje primjer Službe za zajedničke poslove Općine Novi Grad Sarajevo, u kojoj je zaposlen Boris Riderle i to na mjestu - referenta za posluživanje napitaka.

Kako su rekli u Općini Novi Grad, svi uposlenici sa srednjom stručnom spremom imaju zvanje referenta, bez obzira na to da li se radi o referentu vozaču, referentu portiru, referentu kuriru, referentu recepcionaru, referentu domaru, pa tako i referentu za posluživanje napitaka.

"Smatramo da termin referenta za posluživanje napitaka nije adekvatan, ali kako je naziv tog radnog mjesta određen mnogo ranije, mi se nismo bavili njegovom promjenom. Većina državnih institucija ima i vlastite restorane. Mi nemamo restoran, ali imamo jednog uposlenika koji vrši posluživanje kave, sokova i drugih napitaka u slučaju dolaska gostiju i za druge potrebe", rekla je za Klix Amina Vatreš Nezirević iz Press službe Općine Novi Grad.

Prema njenim riječima, ovo radno mjesto podrazumijeva pripremu i usluge posluživanja kavom, čajem i drugim bezalkoholnim napicima.

Riderle je zadužen i za inventar u radnom prostoru gdje priprema napitke, a odgovoran je i za održavanje higijene, inventara i prostora. Radnik zadužuje sav potreban materijal i sredstva od referenta za nabavku i isti pravda mjesečno. Shodno ukazanoj potrebi obavlja i druge poslove koji su u domenu njegove kvalifikacije i sposobnosti.

"Natječaj za ovo radno mjesto je objavljen nakon odlaska u mirovinu uposlenice koja je na poslovima referenta za posluživanje napitaka radila posljednjih dvadesetak godina. Uvjeti natječaja bili su srednja stručna sprema, odnosno srednja škola tehničkog ili društvenog smjera i šest mjeseci radnog staža u struci. Boris Riderle završio je Mješovitu srednju ugostiteljsko-turističku školu u Sarajevu 2006. godine i sa 18 mjeseci radnog staža zasnovao radni odnos u Općini Novi Grad Sarajevo", istakla je Vatreš Nezirević.

Plaća referenta za posluživanje napitaka je, dodala je ona, tajna. Riderle poslužuje kavu, čaj, sokove i vodu, hrana još uvijek nema svoga referenta.

"Što se tiče posluživanja hrane Općina Novi Grad Sarajevo u sklopu dodatnih djelatnosti nema posluživanje hrane, iako je i ova pomoćna djelatnost omogućena organima uprave", kaže Vatreš Nezirović.

Kopirati
Drag cursor here to close