Zone deeskalacije

Rusija bi uskoro mogla razmjestiti vojsku u tampon zone u Siriji

Vijesti / Svijet | 04. 07. 2017. u 19:36 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Rusija bi mogla razmjestiti vojnike kako bi aotrolirali zonama deeskalacije u Siriji u roku od dva do tri tjedna nakon finaliziranja sporazuma s Turskom i Iranom'', izjavio je u utorak ruski pregovarač Aleksandar Lavrentijev.

Moskva se nada da će potpisati završne dokumente s Ankarom i Teheranom u srijedu, izjavio je on novinarima nakon niza sastanaka u kazahstanskoj prijestonici Astani.

Rusija i Iran, koji podržavaju vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i Turska, koja podržava neke od pobunjenika, usuglasili su se u principu oko stvaranja četiri "zone deeskalacije" u Siriji u prethodnom krugu razgovora u svibnju, ali su odgodili planirani lipanjski sastanak na kome su trebali razraditi detalje.

Od objave svibanjskog sporazuma, pobunjeničko uporište u pokrajibi Idlib na sjeverozapadu Sirije, uglavnom je mirno.

Borbe su se, međutim, nastavile na drugim frontovima u zapadnoj Siriji, uključujući istočnu Ghoutu kod Damaska i jugozapadni grad Deraa, gdje vladine snage i njihovi saveznici pokušavaju slomiti preostale džepove pobune.

Lavrentijev je izjavio novinarima da Moskva i njezini partneri još raspravljaju o detaljima mapa i ostalih uvjeta povezanih s Idlibom i južnim zonama, dok su granice dvije ostale zone, u pokrajini Homs i u blizini Damaska, dogovorene.

''Sve u svemu, sporazum omogućuje nazočnost ruske vojne policije u tampon zonama, ali da ponovim, to pitanje još nije dogovoreno'', kazao je.

''U ovisnosti od toga kada se dokumenti o sigurnim zonama potpišu, mislim da bismo trebali očekivati konkretne mjere o razmještaju snaga u roku od dva do tri tjedna'', izjavio je ruski diplomat, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close